Hlavní obsah

Tévez kritizoval ženskou rozhodčí, hrozí mu soud

RIO DE JANEIRO

Že kritika rozhodčích se fotbalistům na hřišti nevyplácí, je známá věc. Zpravidla mohou od sudího za zbytečné protesty vyfasovat žlutou kartu. Mnohem hůř ale můžete dopadnout, když se vám nebude líbit výkon ženské rozhodčí. Speciálně v Brazílii, kde jsou nelichotivé výroky na adresu ženy posuzovány jako diskriminace. Své o tom ví argentinská hvězda Carlos Tévez.

Foto: internet

Carlos Tévez.

Článek

Jednadvacetiletý Tévez se nechal unést po vypjatém zápase brazilské ligy mezi jeho Corinthians a Sao Paulem, který vyhráli hosté 3:2. Po utkání se kriticky se vyjádřil k výkonu asistentky. "Ženy by neměly pískat důležité zápasy, jako byl ten se Sao Paulem," prohlásil útočník, který loni pomohl Argentině k olympijskému zlatu.

Jenže nelichotivé výroky na adresu ženy mohou být posuzovány jako diskriminace, což je v Brazílii považováno za zločin. Proto se Tévezovou kritikou začali zabývat policejní specialisté na diskriminaci a vyžádali si videozáznam. Nejmenovaná skupina zabývající se lidskými právy pak zvažuje podání žaloby na hráče. "Jeho poznámky nebyly zrovna šťastné," řekla policejní inspektorka Margarette Graciaová v úterním rozhovoru pro brazilský rozhlas.

Podle ní by si měl fotbalový talent uvědomit, že žije v rovnoprávné společnosti. "Tu ženu postavil do podřadné role. Přitom Tévez je idolem a vzorem pro mnoho mladých lidí, měl by si dávat mnohem větší pozor. Jeho slova pobouřila hodně lidí," uvedla.

Pro rozhodčí je jen "zavšivený cizinec"

Tévez vůbec nemá s rozhodčími v brazilské lize dobré zkušenosti, podle něj jsou jsou na argentinské hráče přísnější. "V každém zápase mě rozhodčí pérují. Je smutné řešit to přes média, ale tohle prostě není normální," postěžoval si.

Podle Téveze nejde jen o něj, brazilští rozhodčí si prý zasedli na všechny jeho krajany. "Zdá se, že nechtějí aby jakýkoliv Argentinec v brazilské lize uspěl. Pokud se to nezmění, bude pro mě dost těžké tu zůstat," řekl Tévez, který do Corinthians přišel v prosinci z argentinské Boky Juniors.

V utkání se Sao Paulem prý Téveze rozhodčí Edilson Pereira de Carvalho neustále provokoval. "Po většinu zápasu pro mě neměl jiné označení, než "zavšivený cizinec" a říkal mi do očí, že tenhle zápas nedohraju," tvrdí Tévez. "My Argentinci už toho máme dost a chceme, aby se s tím něco udělalo," vyzval na dálku brazilský fotbalový svaz.

Reklama

Související témata: