Hlavní obsah

Trenér Straka bude za lidovce kandidovat do Sněmovny

Karel FeltSport.czPrávo

Do vrcholné politiky míří bývalý trenér pražské Sparty František Straka. Současný trenér druholigového německého Ahlenu přijal nabídku KDU-ČSL a v politice chce nabídnout své bohaté životní zkušenosti. Straka věří v úspěch i na politickém poli. "I jako sportovec chci vždy vyhrávat," říká Straka v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

František Straka

Článek

Říkal jste, že přes víkend zvážíte nabídku KDU-ČSL kandidovat v Karlovarském kraji jako lídr do parlamentních voleb v příštím roce. Jak jste se rozhodl?

Zvažoval jsem to velmi pečlivě a ze všech možných úhlů pohledu. Rozhodl jsem se kandidaturu přijmout. Do červnových voleb půjdu jako kandidát KDU-ČSL.

Co všechno při zvažování hrálo roli?

Dá se říct, že úplně všechno. Mluvil jsem několikrát s představiteli strany. Především jsem chtěl být sám vnitřně přesvědčen, že udělám správný krok, ať řeknu ano či ne. Pro přijetí nabídky rozhodlo jednak moje hluboké křesťanské přesvědčení, ale také skutečnost, že se jedná v mém životě o něco zcela nového. Myslím si, že mám hodně životních zkušeností, kladných i záporných, a mám tedy lidem co nabídnout.

Proč právě Karlovarský kraj, kde v minulých volbách lidovci neuspěli?

Ke Karlovým Varům mám blízký vztah, znám je a věřím, že tam mohu pomoci straně, za níž budu kandidovat. Konečně, proto do toho i jdu.

Uvažujete o členství v KDU-ČSL?

Zatím jsem o tom nijak výrazně nepřemýšlel, ale nevylučuji to. Čeká mne ještě spousta rozhovorů na téma mojí kandidatury a záležitostí s ní souvisejících. V brzké době budu hovořit s předsedou strany Miroslavem Kalouskem. Určitě i tato otázka bude jejich tématem, hlavně ale vše, co souvisí s mojí kandidaturou, která, věřím, bude úspěšná. Jako sportovec chci vždy vyhrávat.

Uvědomujete si, že v případě zvolení do Parlamentu ČR byste vzhledem k velkému zaneprázdnění musel na čas skončit s trenéřinou?

Ještě v parlamentu nejsem, ale při zvažování nabídnuté kandidatury jsem samozřejmě bral v úvahu i tuto možnost, která by znamenala velkou změnu v mém dosavadním životě. Detailně to budu zvažovat a pak řešit až podle výsledku voleb.

O víkendu se uskutečnily volby v Německu, jehož máte také občanství, byl jste volit?

Nebyl, protože jsem měl povinnosti ve fotbalovém klubu v Ahlenu, který trénuji. Moji podporu má CDU-CSU, čímž se ani tady v Ahlenu netajím.

Reklama

Související témata:
KDU-ČSL