Hlavní obsah

Hašek nechce, aby se z valné hromady stala reality show

Nemění názory a priority. To je jeden ze znaků, které odlišují Ivana Haška od jiných kandidátů na předsedu Českomoravského fotbalového svazu. Fotbalový internacionál a trenér nevzdává boj o předsednické křeslo ani poté, co Vlastimil Košťál odstoupil od kandidatury a podpořil Pavla Mokrého. "Vadí mi, jak se manipuluje s hlasy delegátů," říká Hašek o předvolebním boji v rozhovoru pro Právo.

Foto: archiv

Ivan Hašek

Článek

Poté, co Vlastimil Košťál řekl, že nemíní kandidovat na předsedu, a spojil se s Pavlem Mokrým, jste uvedl, že jste nikdy před zápasem nedomlouval výsledek. Považujete spojenectví za podpásovku?

Překvapen nejsem, ale vadí mi, jak se manipuluje s hlasy delegátů. Dohodu tandemu Košťál-Mokrý nepovažuji za pragmatický kompromis, ani za východisko ze situace, v níž se náš fotbal nachází. Nechci, aby se z valné hromady stala reality show, ve které si pár vyvolených pod dohledem velkých bratrů jen prohodí křesla.

Co proti tomu můžete a budete dělat?

Vím, že můj program má většinovou podporu veřejnosti, která volá po změnách. Volby by měly odrážet reálnou situaci v rámci fotbalového hnutí, ne zákulisní handly a dohody. Budu se o tom snažit přesvědčit delegáty. Aby mysleli víc na zájmy fotbalu jako celku než na ambice několika jednotlivců nebo skupin.

Jak vidíte svoje šance před říjnovou valnou hromadou? Věříte, že vám zůstanou věrni Moravané a nepřikloní se ke svému předsedovi, a přibude vám hlasů v Čechách?

Počet hlasů v můj prospěch až dosud v každém kole voleb rostl a v červnu dosáhl absolutní většiny. Věřím proto, že na říjnové valné hromadě mohu uspět.

O co budete opírat získávání hlasů v posledních dnech před valnou hromadou?

Stejně jako dřív, o svůj program a o to, že - na rozdíl od dalších kandidátů - neměním názory a priority. Jde mi v první řadě o fotbal, ne o funkce a prebendy.

Údajně jste prý zvažoval odstoupení z kandidatury, protože máte nabídku trénovat Spartu a Košťál vám měl opět nabídnout reprezentaci po Brücknerovi?

V žádném případě. Soustředím se pouze na valnou hromadu a volby, tak jak jsem slíbil. Český fotbal potřebuje změny jinde než na hřišti.

Pokud dokážete tento dvojblok porazit, potřebujete získat i potřebnou většinu ve výkonném výboru. Věříte, že se podaří provolit do něj podobně smýšlející lidi?

Proč ne. Pokud se valná hromada rozhodne pro změny, věřím, že podpoří i co nejvíce nových tváří ve výkonném výboru. Vhodných lidí je mezi kandidáty dost.

V čem vidíte svoji největší sílu či přednosti proti Mokrému?

Především v tom, že mám jasný program, který chce fotbal posunout vpřed. Nejsem spojen s vedením, které fotbal řídilo v době jeho největší korupční aféry. Místo zákulisních dohod prosazuji moderní, transparentní a manažerské řízení. A nepochybuji, že víc mohu nabídnout i směrem k zahraničí, v mezinárodní fotbalové diplomacii.

Máte vůbec jako funkcionář s ničím negativním v českém fotbale nespojený šanci být zvolen delegáty, z nichž většina funguje léta v nynějších podmínkách, kdy se kvůli korupčním aférám na všech úrovních stal hodně nevěrohodným?

Dubnové i červnové volby sice skončily patem, ale myslím, že situace se změnila. Počet lidí, kteří nejsou se současným stavem našeho fotbalu spokojeni, roste, a to i mezi delegáty valné hromady.

Připustil jste si možnost, že za těchto okolností nemusíte být zvolen, a nezanevřete v tom případě na český fotbal?

Ve fotbale bych určitě zůstal, otázka je, kde a v jaké pozici. Pokud budou do čela svazu zvoleni pánové Košťál a Mokrý, tak nemám zájem se v českém fotbalu angažovat. Teď o tom nepřemýšlím, chci vyhrát.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň