Hlavní obsah

Lvíčata vyrazila do Finska pro 'barážový' bod

VANTAA

V o něco jednodušší situaci, než jejich seniorští kolegové, se v závěru kvalifikačních bojů o ME 2006 ocitli čeští fotbalisté do 21 let. Svěřenci trenéra Škorpila uzavřou první část svého snažení o účast na šampionátu úterním utkáním ve Finsku, narozdíl od 'áčka', které na severu Evropy potřebuje ve středu nutně vyhrát, jim ale stačí přivézt bod.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Emil Rilke z české reprezentační jednadvacítky střílí přes padajícího Nizozemce Emanuelsona.

Článek

"Bylo by strašné, kdybychom kvůli dvěma zápasům přišli o to, co jsme rok a půl společně budovali. Nesmíme teď tu práci mnoha lidí znehodnotit," řekl obránce Roman Hubník.

Před výběrem "lvíčat", který oslabily zranění klíčových hráčů i disciplinární tresty, nyní stojí jasný úkol: remíza či výhra mužstvo posune vpřed, prohra by éru výběru kouče Ladislava Škorpila nenávratně ukončila. O tom ale čeští mladíci nechtějí vůbec slyšet. V tabulce se chtějí dostat před zatím druhé Rumunsko, které v pátek ve Finsku vyhrálo 1:0. Rumuni mají o bod více než český tým, ale tomu by nyní remíza díky lepší bilanci ze vzájemných zápasů k postupu stačila.

Blamáž s Nizozemskem

Hráči jednadvacítky se možná už viděli v baráži, když v pátek v poločase vedli nad Nizozemskem 2:0. Nakonec ale neudrželi ani remízu, která by jim k postupu stačila, a s výběrem "oranjes" prohráli 2:4. Místo pohodového výjezdu do Finska se nyní musejí mladíci stejně jako seniorská reprezentace až do posledního zápasu strachovat o postup.

"Není čas na nářky. Z chyb se musíme ponaučit, ale teď se v tom moc pitvat nemůžeme. Musíme hledět dopředu," nabádal trenér Škorpil. "Zápas s Nizozemci pro nás byl velikým varováním a snad jsme se z toho před Finskem poučili. Ale když zopakujeme výkon z první půle proti Nizozemsku, ve Finsku nemůžeme prohrát," věřil Václav Svěrkoš, při neúčasti zraněného Sivoka kapitán mužstva.

Jednadvacítka zažívá před klíčovým duelem kalamitní situaci: zranění vyřadila ze hry důležité hráče Sivoka, Bednáře či Mikolandu, v pátek proti Nizozemsku se "vykartovalo" dalších pět členů základní sestavy: beci Kaufman s Kadlecem, záložníci Rilke s Trojanem a také vyloučený forvard Papadopulos.

"Musíme si z toho brát to pozitivní. Přišli noví hráči, kteří pátečním neúspěchem nejsou zatížení," řekl Škorpil, který v sobotu do týmu povolal obránce Procházku z Plzně, brněnské záložníky Holka s Bestou a útočníky Holendu z Liberce a Fořta z pražské Slavie.

Dobrá příprava na baráž

V úterý projde tým velkou zkouškou odolnosti, každé zaváhání se může vymstít a zatarasit cestu k šampionátu. "Bude to hodně o psychice. Ale pokud by tým neměl zvládnout zápas ve Finsku, jak by potom mohl hrát ve vypjaté baráži," připomněl Škorpil.

"Zápas ve Finsku ale bude dobrou přípravou na baráž," uvedl Svěrkoš, který podobnou situaci před dvěma lety zažil i s minulou jednadvacítkou. "Tehdy jsme také po porážce s Nizozemskem v posledním zápase v Rakousku museli uhrát bod a povedlo se to. Teď to zvládneme také," řekl Svěrkoš.

"Lvíčata" se před zápasem nechtějí stresovat myšlenkami na získání remízy. "K bodu je pokaždé lepší se dopracovat z utkání, které je rozehrané na vítězství. Nesmíme čekat na ránu z milosti a honit remízu až někdy na konci," prohlásil Škorpil. "Důležité je, abychom tam neprohrávali, pak by to mohlo být složité. Vstřelený gól by nám naopak moc pomohl. Všechno máme ve vlastních rukách, to je ze všeho nejdůležitější," dodal Hubník.

Zápas mezi Finskem a Českou republikou začne ve Vantaa v úterý v 17:00 SEČ, hlavním rozhodčím je Estonec Kaldma.

Reklama

Související témata: