Hlavní obsah

Soud se bude znovu zabývat platností valné hromady ČMFS

Obvodní soud pro Prahu 1 se bude znovu zabývat platností valné hromady Českomoravského fotbalového svazu. Městský soud v Praze totiž vyhověl odvolání FC Bohemians Praha a vrátil případ obvodnímu soudu. ČTK to v úterý sdělil právní zástupce klubu Ondřej Lněnička.

Článek

Boj klubu s fotbalovým svazem tak bude mít další pokračování a v krajním případě by mohl vyústit až ve zrušení platnosti volby výkonného výboru ČMFS. Spor se táhne už od jara, kdy ČMFS vyloučil FC Bohemians Praha z ČFL, když si klub odmítl změnit název, pod nímž je registrován jiný klub. Soud pak předběžným opatřením nařídil, že FC Bohemians Praha může ČFL hrát, a v soutěži tak startují dvě "Bohemky".

Účast FC Bohemians Praha však ještě není definitivní a klub usiluje o to, aby ho svaz plnoprávně uznal. Využívá k tomu i různých žalob, jimiž zpochybňuje svazová rozhodnutí. Napadl tak mimo jiné i obě poslední valné hromady. Červnovou za to, že na ni nebyl připuštěn zástupce klubu, a říjnovou proto, že podle jeho mínění neměla žádný mandát. "Ten vypršel po červnové valné hromadě," řekl advokát Lněnička. Tuto námitku uplatňoval i na říjnové valné hromadě, ale delegáti ji zamítli.

Fotbal se dostal do krize

Žalobu na neplatnost předchozí hromady podal už v červnu, ale obvodní soud pro Prahu 1 řízení zastavil. Stalo se tak na návrh správce konkurzní podstaty, neboť na původní klub Bohemians byl vyhlášen konkurz. Městský soud však 14. října rozhodl, že správce neměl právo do řízení zasáhnout, a vrátil případ obvodnímu soudu.

Kdyby soud rozhodl o neplatnosti valné hromady, vznikla by pro český fotbal téměř bezvýchodná situace, neboť by neměl žádný výkonný výbor, který jako jediný může svolat novou valnou hromadu. Lněnička tvrdí, že tomu lze předejít jen tím, že "Bohemky" stáhnou své žaloby. V případě FC Bohemians Praha to však podmiňuje tím, že svaz klub plně uzná.

Právník svazu Petr Doležal je přesvědčen, že říjnová valná hromada byla legitimní. "Fotbal se dostal do krize, do mimořádné situace, s níž stanovy nepočítají. V takovém případě jsou mimořádná opatření odůvodněná a valná hromada je k nim oprávněná," řekl Doležal.

Reklama