Hlavní obsah

Obvinění z korupce na Žižkově půjdou před soud

PRAHA

S podmíněnými tresty, které v září vyměřila trestním příkazem samosoudkyně Markéta Polanecká, nesouhlasí obvinění sudí a delegáti v kauze korupce ve Viktorii Žižkov. Jedenáct obviněných podalo proti rozhodnutí odpor a soudkyně tak bude muset případ řešit ve veřejném líčení.

Foto: PRÁVO/Dorian Hanuš

Bývalý šéf Viktorie Žižkov Ivan Horník

Článek

"Už mi začaly chodit první odpory od obviněných, nemohu být ale konkrétní, o koho jde. Počítám však s tím, že s tresty nebude souhlasit nikdo. Až přijdou všechny odpory, nařídím hlavní líčení," uvedla Polanecká.

Podle jejího trestního příkazu si obvinění rozhodčí a delegáti Otakar Draštík, Igor Gulájev, Marcel Hábl, Zdeněk Lukes, Ladislav Míka, Pavel Poledník, Zbyněk Pustka, Adolf Růžička, Ladislav Talpa a Karel Vidlák dali slíbit úplatek a Jiří Vlček ho navíc i přijal. Všichni vyvázli s osmiměsíčními podmíněnými tresty, pokutami v rozpětí od 30 do 150 tisíc korun a několikaletým zákazem funkce.

Trestní příkaz se však netýkal hlavní postavy korupční aféry Ivana Horníka, manažera Viktorie Žižkov. "U obviněného Horníka nebyly dány podmínky pro vydání trestního příkazu. Tam je takový rozsah, že to nešlo," uvedla Polanecká.

Doplnila, že Horníkovu věc posoudí přímo v hlavním líčení, a to společně s těmi obviněnými, kteří podají proti zářijovým trestním příkazům odpor. "Budou tam všichni společně," dodala Polanecká.

Pastyříkův případ projednáván odděleně

Prvním odsouzeným v korupční aféře Viktorie Žižkov byl rozhodčí Vladimír Pastyřík, který letos 19. září dostal v hlavním líčení za korupci osmiměsíční podmíněný trest s odkladem na dva roky, pokutu třicet tisíc korun a tříletý zákaz výkonu funkce rozhodčího.

Senát v čele s Polaneckou jej uznal vinným z toho, že si nechal slíbit 30000 korun jako úplatek za ovlivnění loňského utkání mezi Žižkovem a Brnem ve prospěch pražského klubu.

Jeho případ byl projednáván odděleně, protože Pastyřík jako policista podléhal zvláštnímu režimu vyšetřování. Proti rozsudku se odvolal, státní zástupce se práva odvolání vzdal.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 pk Manchester City - Real Madrid 1 : 1 pk   dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City vs. Real Madrid
Manchester City
Real Madrid
  1 : 0 Bayern - Arsenal 1 : 0 dohráno
20240417T21 : 00:00+0200
Bayern vs. Arsenal
Bayern vs. Arsenal
Bayern
Arsenal
  Fiorentina - Plzeň dnes 18 : 45
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň
  West Ham - Leverkusen dnes 21 : 00
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen