Hlavní obsah

Hašek kritizoval nové vedení svazu, ale pomoci nechce

PRAHA

V nedělních otázkách Václava Moravce na kanále ČT24 diskutovali nad problémy českého fotbalu jeho nový předseda Pavel Mokrý s poraženým protikandidátem Ivanem Haškem a předsedou disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Alexandrem Károlyim. Hašek odmítl nabídky na spolupráci, argumentoval i tím, že se připravuje na zahraniční trenérské angažmá.

Článek

Jeho argument, že "šel se špuntovkou proti dobře organizované armádě," odmítl Mokrý s tím, že i Haškův štáb byl silný. Stál za ním i šéf Sazky Aleš Hušák.

Na dotaz moderátora Hašek zopakoval výhrady vůči novému vedení ČMFS, poté zopakoval, že s lidmi, kteří v něm působí, nechce spolupracovat a jako hlavní argument uvedl: "Je to nedůvěra v lidi, kteří řídí český fotbal a vůbec celá atmosféra kolem fotbalu. Nešlo o fotbal, ale o funkce." Mokrý připomněl, že korupce není jediným problémem, který musí nové vedení řešit. Zdůraznil také, že už je třeba začít pracovat.

Měli být razantnější

Mokrý zopakoval Haškovi nabídku na spolupráci. "Má řadu receptů a názorů, jeho uplatnění ve fotbale by nebylo špatným řešením. Pokud má nějaký segment, který chce řešit a má do něj co říci, očekávám, že s tím přijde a já mu umožním pracovat podle jeho představ a využít všechny jeho schopnosti, znalosti a zkušenosti," zdůraznil.

Podle Haška bylo promarněno celé čtyřleté volební období po odvolání Františka Chvalovského a zvolení Jana Obsta. "Já to považuji za stagnaci našeho fotbalu. Staronové vedení nemá šanci na nějaké změny. Je svázáno s lidmi, kteří mu dopomohli do funkcí, a to jsou především bývalí rozhodčí. Nemůžu, nevidím žádnou změnu," řekl Hašek. Podle něj měl Mokrý postupovat proti rozhodčím a delegátům tvrději.

Mokrý oponoval: "Korupční aféra byla řešena důrazně a velmi rychle. Odhalování korupce je celospolečenský problém a prokázat ji a řešit je velmi obtížné." Hašek namítl, že fotbal jako občanské sdružení se s ní mohl vypořádat razantněji. Konkrétně pak jmenoval bývalé sudí Šedivého, Dvořáčka, Amlera, Libu a Berbra. Mokrý zopakoval, že korupce ve fotbale byla řešena podle disciplinárního řádu a na základě zjištění orgánů činných v trestním řízení.

Přísnější opatření

V korupční aféře bylo potrestáno 5 klubů celkovým odebráním 45 bodů, 9 funkcionářů, 14 rozhodčích a 5 delegátů, uloženy pokuty ve výši téměř 4 miliónů korun a tresty zákazu činnosti na 62,5 roku. "Do budoucna chceme nastavit takové parametry, abychom korupci dostali pod kontrolu a omezili ji na minimum," řekl.

"Neopakování aféry bude jednou z priorit nového vedení svazu," dodal Mokrý. "Proč jste doteď nic nedělali?," oponoval Hašek a dodal: "Nemám kouzelný proutek, že by v případě mého zvolení tady korupce vůbec nebyla." Rozdělil by komise rozhodčích a delegátů a provedl řadu přísných opatření, včetně sestupů a doživotních vyloučení. Mokrý ihned uvedl, že tyto komise byly rozděleny hned na prvním zasedání nového výkonného výboru.

Károlyi tvrdě argumentoval

Hašek kritizoval i šéfa svazové disciplinárky Alexandra Károlyiho, že některým obviněným či podezřelým stranil a až na základě jeho připomínek vytvořil nový, přísnější disciplinární řád. Ten však Károlyi připravoval, včetně přísnějších trestů, už od poloviny minulého roku. Aféra ale musela být odsouzena podle stávajícího řádu.

Károlyi Haškovi vytkl nekompetentnost a neznalost disciplinárního řádu. "Prostudoval jsem tisíce stránek trestních spisů, věnoval jsem tomu dva tisíce hodin a projednávali jsme to na třiceti až čtyřiceti zasedáních. Nevím o tom, že by pan Hašek měl takové znalosti, aby mohl tuto věc odborně a objektivně posuzovat," zdůraznil Károlyi. Disciplinární řád a tresty však považuje za poslední prostředek, po selhání prevence. Károlyi také připomněl, že se chystá i nová legislativa.

Mokrý pak odmítl, že by v průběhu svého mandátu odstoupil z funkce předsedy ve prospěch Košťála: "To je nesmysl, žádná taková dohoda neexistuje." Podle něj šlo ve spolupráci s Košťálem o nalezení cesty pro zvolení nového vedení svazu, které bylo potřeba.

Mokrý i Hašek se shodli, že český fotbal, především pak reprezentace, si zaslouží nový stadión. Otázkou však bude jeho financování a využití. "To je běh na dlouhou trať. Zahájíme jednání se všemi příslušnými orgány, protože fotbal sám Národní stadión stavět nebude. Jasno by mělo být do půl roku. Třetinou do třímiliardového rozpočtu by měl přispět stát," uvedl Mokrý.

Reklama