Hlavní obsah

Rozhodčí Hoyzer půjde na téměř dva a půl roku do vězení

BERLÍN

Německý rozhodčí Robert Hoyzer půjde na dva roky a pět měsíců do vězení za korupci a manipulaci s fotbalovými výsledky. Berlínský zemský soud ve čtvrtek nad úplatným sudím vynesl za podvod nečekaně tvrdý trest vzhledem k tomu, že žalobce požadoval za jeho roli v korupční aféře jen dvouletý podmínečný trest. Informovaly o tom německé agentury.

Článek

Německý rozhodčí Robert Hoyzer půjde na dva roky a pět měsíců do vězení za korupci a manipulaci s fotbalovými výsledky. Berlínský zemský soud dnes nad úplatným sudím vynesl za podvod nečekaně tvrdý trest vzhledem k tomu, že žalobce požadoval za jeho roli v korupční aféře jen dvouletý podmínečný trest. Informovaly o tom německé agentury.

"Nebyla to mladická nerozvážnost, ale závažný zločin. Nesplnil své důležité poslání zůstat nestranný," uvedla soudkyně Gerti Kramerová.

Na dva roky a 11 měsíců ztratí svobodu Ante Sapina. Chorvatský rodák, který je považován za mozek skupiny podvodníků, je už od ledna ve vyšetřovací vazbě. Stejně jako Hoyzer verdikt soudu nekomentoval, ale jejich právníci okamžitě prohlásili, že se proti rozsudku odvolají.

Případ Steffena Karla bude oddělený

Bývalý rozhodčí Dominik Marks, jemuž žalobce navrhoval dvouleté vězení, obdržel jen podmínečný trest na rok a půl. Sapinovi bratři Milan a Filip dostali rovněž pouze podmínku na 16, respektive 12 měsíců.

Odděleně se bude soud zabývat případem bývalého fotbalisty Steffena Karla, který jako jediný ze všech obviněných svou vinu popírá.

Korupční skandál vypukl na začátku letošního roku a jeho hlavní postavou se stal Hoyzer, který se přiznal ke zmanipulování několika zápasů nižších německých soutěží. Národní fotbalový svaz ho za to potrestal doživotním zákazem činnosti ve fotbale a před civilním soudem mu hrozilo až deset let vězení.

Sapinovci mají problém i v Řecku

Rodina Sapinů má problémy nejen v Německu. Všichni tři odsouzení sourozenci byli dnes v Řecku obviněni z podvodu a praní špinavých peněz. Tamní prokuratura je chce soudit za podíl na podezřelém průběhu loňského zápasu Poháru UEFA mezi Panioniosem Atény a Dinamem Tbilisi.

V Aténách domácí prohrávali o přestávce 0:1, ještě na začátku druhé půle 1:2, ale nakonec zvítězili 5:2. Britské sázkové kanceláře poté upozornily na velký příjem tipů, které odhadovaly tento vývoj zápasu.

Reklama

Související témata: