Hlavní obsah

George Best svůj poslední zápas prohrál

LONDÝN

Nejlepší evropský fotbalista roku 1968, George Best zemřel v pátek odpoledne v londýnské Cromwellově nemocnici. Těžce nemocnému legendárnímu hráči selhaly životně důležité orgány a postihlo jej silné vnitřní krvácení. Rodák ze severoirského Belfastu skonal ve věku 59 let.

Článek

Bestův stav se v posledních dnech rapidně zhoršoval, bývalý fotbalista ale v kritickém stavu bojoval. V pátek ráno ošetřující lékař Roger Williams oznámil, že situace je beznadějná.

Williams se o Besta staral léta a před třemi lety prováděl transplantaci jeho jater, zničených konzumací alkoholu. S bývalým reprezentantem Severního Irska se od čtvrtka loučí příbuzní a fanoušci, kteří u londýnské Cromwellovy nemocnice pokládají květiny i dres s jeho sedmičkou.

Best býval jako "pátý Beatle"

Přestože si nezahrál na žádném velkém mezinárodním turnaji, je George Best považován za jednoho z nejlepších fotbalistů všech dob. V 60. letech byl křídelní útočník ikonou Manchesteru United a pro svou popularitu i vzhled si vydobyl přezdívku "pátý Beatle".

Bestova hráčská kariéra dosáhla vrcholu v sezoně 1967/68, kdy svými finesami, neopakovatelným vedením míče i důležitými góly dovedl Manchester k triumfu v Poháru mistrů evropských zemí. Na konci roku získal Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy a celá Británie mu ležela u nohou. O jeho nesmírné popularitě svědčí i fakt, že dostával kolem deseti tisíc dopisů týdně a byl ženatý s Miss World.

Nadějnou kariéru zničil alkohol

Dres Severního Irska oblékl rodák z Belfastu sedmatřicetkrát a vstřelil devět branek. Měl však smůlu, že severoirské mužstvo tehdy patřilo jen k evropskému průměru. Během své třináctileté reprezentační kariéry se tak Best startu na velkém turnaji nedočkal.

Alkohol a ženy - to byly největší Bestovy slabosti, jež nakonec přehlušily i jeho lásku k fotbalu. Jeden z nejtalentovanějších hráčů světa chodil na tréninky opilý, několikrát nepřišel vůbec, a tak byl v roce 1974 z Manchesteru vyhozen. Tomu bylo teprve 27 let a začal pád velké hvězdy.

Nikdy nepřestal být legendou

Po vyhazovu z Manchesteru prošel Best několika menšími britskými kluby, na živobytí si vydělával i v zámoří, kde nějaký čas hrál za celky Los Angeles Aztecs a San Jose Earthquakes. Kopačky definitivně pověsil na hřebík jako sedmatřicetiletý v roce 1983.

I nadále však plnil přední stránky novin, především svými milostnými aférkami a problémy s alkoholem, které ho dovedly až do vězení. V roce 2002 podstoupil transplantaci jater, avšak s pitím nepřestal. Letos na podzim se Bestův zdravotní stav prudce zhoršil a legendární fotbalista musel být hospitalizován.

Reklama

Související témata: