Hlavní obsah

Reakce na úmrtí fotbalisty Besta jsou plné obdivu i lítosti

O legendárním fotbalistovi Georgi Bestovi, který zemřel v Cromwellově nemocnici v Londýně, hovoří bývalí spoluhráči a přátelé s obdivem, ale i lítostí. Jeden z nejtalentovanějších útočníků fotbalové historie totiž své nadání utápěl v alkoholu. "Byl to největší talent, jaký v našem fotbale kdy vyrostl," řekl současný trenér Manchesteru United Alex Ferguson.

Článek

"Je to smutné, ale neviděli jsme od něj to nejlepší. Promarnil šance, kdy mohl být ještě lepší," řekl agentuře Reuters jeho bývalý spoluhráč z Manchesteru United Denis Law, jenž čtvrteční noc strávil u lůžka svého kamaráda.

S Bestem hrál i legendární Bobby Charlton, který mu však nikdy nebyl tak blízký. "Byl minimálně vyrovnaný s kýmkoliv, na koho si vzpomenete. Zářivou historii Manchesteru United vytvářejí lidé, jako byl on," ocenil jeho kvality.

Dalším členem týmu vítězů Poháru mistrů evropských zemí z roku 1968 byl David Sadler, který litoval, jak se tým k Bestovi choval. "Snažil jsem se s ním mluvit, ale snažil jsem se dost? Poslouchal by nás a mohli jsme udělat víc. Myslím, že Bobby Charlton mu mohl mnohem více pomoci v době, kdy ho George výjimečně respektoval. Ale v té době jsme se všichni starali o vlastní kariéry," litoval.

Stejně jako ostatní hráči úspěšného týmu považoval Besta za nejlepšího fotbalistu své doby. "Kdybyste ho tehdy dali na jakýkoli post, hrál by tam lépe než hráč, který tam působí pravidelně," prohlásil.

Další bývalý fotbalista United Gordon McQueen vyzdvihl lidské kvality fotbalové legendy. "Byl to úžasný člověk. Myslím, že proto dostal v životě tolik druhých šancí," svěřil se. Bestův charakter ocenil i jeho dlouholetý přítel Jackie Fullerton, který je sportovním komentátorem BBC. "Byl to statečný bojovník na trávníku i proti své nemoci. Zemřel génius," uvedl.

Best býval fotbalovým vzorem i pro československého internacionála Karola Dobiaše. "Vždy jsem se snažil alespoň částečně být dobrý jako on, i když to asi nebylo dost dobře možné. Ale on mě uchvátil i svými dlouhými vlasy a já se snažil dokonce jako on vypadat," řekl ČTK Dobiaš, který prý míval Bestův plakát v době svého trnavského působení nad postelí.

Největší Bestova přednost podle něho spočívala v tom, jak dokázal s lehkostí obcházet protihráče. "Měl neuvěřitelné zrychlení a výbornou hru jeden na jednoho. V tom se trochu podobal Johannu Cruyffovi," srovnal Besta s nizozemským špílmachrem.

Na Besta si v mládí hrál i jiný československý reprezentant Ladislav Vízek. "Vzpomínám, že měl tah na branku, byl velmi dobře technicky vybavený a uměl dát gól. Měl jsem ho rád a myslím, že v té době byl vzorem pro hodně kluků," uvedl Vízek.

Bestovi složil poklonu i britský premiér Tony Blair. "Všichni víme, že George Best byl pravděpodobně nejtalentovanějším hráčem své generace a jedním z nejlepších fotbalistů, kteří kdy ve Spojeném království vyrostli. Nikdy jsem ho neviděl naživo, ale viděl jsem spoustu televizních záznamů jeho hry. Každý, kdo ho jako fotbalový fanoušek sledoval, na to nikdy nezapomene," řekl.

Reklama