Hlavní obsah

Zlatý míč získal Ronaldinho, Čech byl čtrnáctý

PAŘÍŽ

Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu působícího v Evropě získal Brazilec Ronaldinho. Ofenzivní hráč Barcelony vyhrál jubilejní 50. ročník prestižní ankety odborného magazínu France Football, v němž hlasují novináři z 52 zemí. Petr Čech z Chelsea jako nejlepší z brankářů skončil celkově čtrnáctý, vítěz ankety z roku 2003 Pavel Nedvěd obsadil 23. místo.

Článek
Fotogalerie

Čech se do nominované padesátky dostal podruhé, loni ale nebodoval. Tři body dostal Čech od zástupce Švédska, dva od českého týdeníku Gól, po jednom z Dánska a Walesu. Z brankářů vedle něj bodoval už jen Ital Gianluigi Buffon, který skončil devatenáctý.

Záložníka Juventusu Turín Nedvěda už hlasující novináři zařadili do výběru poosmé, před rokem obsadil sedmé místo. Nedvěda zařadil na páté místo svého anketního lístku žurnalista ze Severního Irska. Stanislav Hrabě, hlasující za český fotbal, měl pořadí Henry, Ronaldinho, Lampard, Čech, Maldini.

Na druhém místě celkového pořadí skončil s velkým odstupem 77 bodů Frank Lampard z Chelsea, třetí byl další anglický záložník Steven Gerrard, který v květnu jako kapitán dovedl Liverpool k triumfu v Lize mistrů. V elitní jedenáctce jsou tři hráči poraženého finalisty AC Milán, obhájce loňského prvenství Andrej Ševčenko skončil pátý. Tři zástupce v popředí má Brazílie a Anglie.

Další trofej pro "míčového kouzelníka"

Pětadvacetiletý Ronaldinho letos pomohl Barceloně k titulu ve španělské lize a do čtvrtfinále Ligy mistrů, národnímu týmu na mistrovství světa do Německa. Hvězda katalánského klubu, která bere fanoušky za srdce týden co týden nadpřirozenými technickými kousky i nádhernými góly, se stala po Rivaldovi a Ronaldovi třetím Brazilcem, který si cennou trofej odveze domů. Všem třem "R" se to shodou okolností povedlo za rok, v němž oblékala dres Barcelony.

Ronaldinho tak vyhrál u všech. Před oceněním novinářů získal v posledních měsících ocenění FIFA pro nejlepšího hráče světa, o jehož pořadí rozhodují reprezentační trenéři a kapitáni, a také podobnou premiérově udílenou cenu hráčské asociace FIFPro, v níž rozhodují hlasy hráčů.

Pro jeho triumf se vyjádřil kromě jiných také jeho krajan Pelé, nekorunovaný král fotbalu. "Momentálně je nejlepší na světě," řekl. Stejně se vyjádřil i Argentinec Diego Maradona. Nedávno mu tleskali i fanoušci Realu Madrid, i když jejich tým pokořil dvěma góly. "Jeho průniky s takovou rychlostí, kontrolou míče a technikou jsou jednoduše fenomenální. On je atrakce, jejíž sledování přináší ukrutnou zábavu," řekl o něm jeho trenér z Barcelony Frank Rijkaard.

Na ceremoniálu nechyběl ani Masopust

Na slavnostní ceremoniál pořadatelé pozvali všechny žijící držitele trofeje z minulých let. Z osmatřiceti fotbalistů, kterým se dosud dostalo pocty zapsat se mezi vítěze ankety, se letošního vyhlášení mohlo teoreticky zúčastnit 34 osobností. Přijelo jich jen 26 včetně vítěze z roku 1962 Josefa Masopusta. Druhý český majitel zlatého klenotu Pavel Nedvěd se pořadatelům omluvil.

Čtyři držitelé trofeje jsou už po smrti. Naživu už není Angličan Stanley Matthews, který roku 1956 vyhrál Zlatý míč jako první, argentinská hvězda první poloviny 60. let a vítěz ankety z roku 1961 Omar Sívori a slavný brankář Dynama Moskva a někdejší sovětské reprezentace Lev Jašin, majitel prestižního ocenění z roku 1963. Od pátku pak fotbalová veřejnost oplakává úmrtí George Besta. Severoirský rebel získal Zlatý míč v roce 1968.

Zlatý míč 2005:
1. Ronaldinho (FC Barcelona/Braz.)225 bodů
2. Lampard (Chelsea/Angl.)148
3. Gerrard (Liverpool/Angl.)142
4. Henry (Arsenal/Fr.)41
5. Ševčenko (AC Milán/Ukr.)33
6. Maldini (AC Milán/It.)23
7. Adriano (Inter Milán/Braz.)22
8. Ibrahimovic (Juventus/Švéd.)21
9. Kaká (AC Milán/Braz.)19
10. Eto'o (FC Barcelona/Kam.)18
10. Terry (Chelsea/Angl.)18
...
14. Čech (Chelsea/ČR)7
23. Nedvěd (Juventus/ČR)1

Reklama