Hlavní obsah

UEFA chce za projevy rasismu vylučovat ze soutěží

BRUSEL

Až k vylučování ze soutěží chce sáhnout Evropská fotbalová unie UEFA při boji proti projevům rasismu, které často kazí na stadiónech dojem ze hry. Výrazně tvrdší strategii Unie ve středu představil místopředseda Per Ravn Omdal na návštěvě v Evropském parlamentu v Bruselu, kde se snažil získat podporu poslanců pro boj proti rasismu.

Článek

Na zpřísnění postupu proti rasismu by mohla doplatit například pražská Sparta, která má kvůli chování fanoušků v Lize mistrů opakovaně problémy. V letošním ročníku už český šampion dostal od UEFA dvakrát pokutu, navíc musel na domácí zápas s Ajaxem uzavřít část hlediště a na duel v Amsterodamu nesměl prodávat svým fanouškům vstupenky.

UEFA zároveň chce, aby rozhodčí získali větší pravomoci a mohli při rasistickém chování fanoušků ukončit zápasy. "Je nezbytné, aby rozhodčí a funkcionáři v této záležitosti postupovali nekompromisně," řekl Omdal s tím, že "pokud zatím spali, nyní se musejí konečně probudit."

Téma rasismu opět rozdmýchal o víkendu obránce Marc Zoro z italské Messiny, který se při zápase s Interem Milán nehodlal smířit s rasistickými urážkami ze strany hostujících fanoušků a v polovině druhého poločasu chtěl na protest opustit hřiště.

Reklama

Související témata: