Hlavní obsah

Čech prorokoval Essienovi, že Ghana na MS skončí už ve skupině

Itálii a Ghanu do základní skupiny světového šampionátu brankář české fotbalové reprezentace Petr Čech nechtěl, ale tajné přání se mu při pátečním večerním losu nevyplnilo. Přesto je hvězda londýnské Chelsea naplněna odhodláním a optimismem. Brücknerovi svěřenci prý na turnaji v Německu mohou dojít daleko a napodobit loňskou jízdu evropským šampionátem, kde Čech a spol. skončili v prodloužení semifinále na štítu pozdějších vítězů z Řecka.

Foto: www.petr-cech.cz

Brankář londýnské Chelsea Petr Čech

Článek

Čech si už v žertu dobíral i svého spoluhráče z Chelsea Michaela Essiena, klíčovou postavu ghanské reprezentace, s níž se tým kouče Karla Brücknera utká ve svém druhém vystoupení ve skupině. "Před sobotním zápasem s Wiganem jsem mu v legraci říkal, že je sice pěkné, jak se Ghana poprvé dostala na mistrovství, ale že stejně vypadne hned ve skupině, když narazila na nás," líčil v neděli Čech při audiokonferenci s českými novináři.

V kabině Chelsea teď je prý veselo a o zábavu postaráno. V týmu působí hráči z deseti reprezentačních mužstev, které se představí na MS.

Česká skupina nemá favorita ani outsidera

Kromě souboje Čecha a Essiena dojde k pikantním duelům ve skupině C, kde se potkají Nizozemec Robben, Argentinec Crespo a Drogba, klíčová postava výběru Pobřeží slonoviny. Kromě toho se na mistrovství chystají Angličané Terry, Lampard, Johnson, Cole a Wright-Phillips, Portugalci Carvalho a Ferreira, Španěl Del Horno, Francouzi Gallas s Makelelem či Němec Huth.

Třiadvacetiletý gólman soudil, že skupina E, v níž se Češi utkají vedle Itálie a Ghany také s USA, nemá vyloženého favorita ani outsidera. "Postoupit do osmifinále může v podstatě každé z těch čtyř mužstev. Bude to zřejmě velmi vyrovnané a budou rozhodovat maličkosti. Může to být zamotané až do úplného konce," odhadoval odchovanec plzeňského fotbalu, podle kterého je "česká" skupina jednou z nejsilnějších vůbec. "Složitější je zřejmě už jenom ta s Argentinou, Nizozemskem, Srbskem a Pobřežím slonoviny," dodal Čech.

Na Italy umíme

Podle něj se za papírového favorita může pokládat Itálie. "Je to typické turnajové mužstvo s hráči, kteří patří mezi světovou špičku. Ale my Italy porazit umíme, o tom jsme se už přesvědčili," připomněl Čech tři roky starou výhru z Prahy v přípravném duelu.

Duel Čechů s Itálií také může být překřtěný na souboj Čecha a Gianluigiho Buffona, zřejmě dvou současných nejlepších brankářů světa. Čech si to však nepřipouští. "Podle jednoho zápasu se nedá soudit, kdo je lepší. Jde o to udržet si formu dlouhodobě. Buffon to dokázal, já jsem ve vrcholovém fotbale zatím jen druhou sezonu," vysvětlil.

Varoval i před sílou Ghany a USA. "Třeba Ghanu jsem si moc nepřál, výborná prý byla v celé africké kvalifikaci, co jsem aspoň slyšel od spoluhráčů v Chelsea," řekl Čech. "A Spojené státy jsou velkou neznámou, ovšem fotbal tam jde nahoru. Minulý rok jsme hráli přípravu proti DC United a oni byli velmi dobří," upozornil Čech.

Nestraší jej ani pomyšlení na skutečnost, že v případě postupu může reprezentace narazit v osmifinále na Brazílii. "Myslet na osmifinále s Brazílií je sice trochu předčasné, ale na druhou stranu by to byl obrovský zážitek pro nás i fanoušky," uvažoval Čech.

Obhajoba titulu s Chelsea

V sobotním vítězném zápasu proti Wiganu se v brance Chelsea neobjevil. Odpočíval poté, co v týdnu tvrdě pracoval na fyzičce. "Snažím se dobít baterky, abych byl stoprocentně připravený na zápasovou šňůru během Vánoc. Program je našlapaný a právě tam se může rozhodovat o titulu. Loni jsme také rozhodující náskok udělali v tomto termínu," vysvětlil Čech.

Až se bude chystat na světový šampionát, rád by měl v kapse svůj druhý anglický titul. Chelsea má nyní dvanáctibodový náskok před Liverpoolem, který má zápas k dobru. Podle Čecha to je dobrý základ pro jarní finiš. "Po prohře s Manchesterem United všichni doufali, že budeme rozhození, ale my jsme to svými výkony vyvrátili. Do konce ligy je ještě daleko, ale já věřím, že to zase dotáhneme do úspěšného konce," dodal Čech.

Reklama

Související témata: