Hlavní obsah

Sao Paulo i díky gólu brankáře postoupilo do finále MS klubů

TOKIO

Fotbalisté brazilského týmu FC Sao Paulo se stali prvními finalisty mistrovství světa klubů. Vítězové jihoamerického Poháru osvoboditelů, kteří byli v Japonsku nasazeni přímo do semifinále, ve středu porazili i díky trefě gólmana Rogéria Ceniho z penalty 3:2 tým Al Ittihád ze Saúdské Arábie. Druhý finalista vzejde ze čtvrtečního duelu FC Liverpool - Deportivo Saprissa.

Článek

Rogério je ve svém týmu tradičním exekutorem pokutových kopů, dnešní trefa z 57. minuty byla jeho třiapadesátou od doby, co v roce 1993 v dresu Sao Paula debutoval.

Gólmanova proměněná penalta se nakonec ukázala jako vítězná - zvyšoval jí na 3:1, nicméně bojovní fotbalisté ze Saúdské Arábie dokázali ještě díky nejlepšímu asijskému fotbalistovi za letošní rok Muntašarímu snížit. Brazilci ale utkání kontrolovali a jejich vítězství nebylo ve vážném ohrožení.

Nasazení nebylo v pořádku

"Naše nasazení v prvním poločase ale nebylo vůbec v pořádku," kritizoval brazilský tým jeho trenér Paulo Autuori. "Soupeř hrál fyzicky náročný fotbal, což nám ztížilo pozici. Po přestávce jsme však zabrali, tak to mělo vypadat od začátku," dodal kouč.

Vedle Rogéria byl hrdinou zápasu i bývalý hráč Borussie Dortmund Marcio Amoroso. Jednatřicetiletý útočník, jenž se v létě vrátil do Brazílie po ročním působení ve španělské Málaze, vstřelil úvodní dva góly svého týmu. Al Ittihádu nebyla nic platná ani branka Núra ještě z prvního poločasu - kapitán mužstva se trefil na turnaji již podruhé, v neděli rozhodl o postupu do semifinále přes Al Ahlí.

Iordanescu se zlobil na rozhodčího

Trenér asijského celku Anghel Iordanescu měl pro své svěřence jen slova chvály, zlobil se však na francouzského rozhodčího Sarse, jenž prý jeho mužstvu upřel dvě penalty. "Šel jsem za ním po zápase, abych ho pochválil, jak dobře pískal," popisoval s ironií okamžiky po utkání někdejší kouč rumunské reprezentace. "Je to taková naše válka. Pokud vypadám unaveně, tak je to z něj," uvedl.

Sao Paulo dnešní výhrou potvrdilo, že se mu v Japonsku daří - v letech 1992 a 1993 tam v souboji s nejlepšími evropskými mužstvy získalo Interkontinentální pohár.

Finále v Jokohamě je na programu v neděli v 11:20 SEČ, tři hodiny předtím nastoupí poražení semifinalisté k duelu o 3. místo.

Výsledek - semifinále:
Sao Paulo - Al Ittihád 3:2 (1:1)
Branky: 16. a 47. Amoroso, 57. Rogério Ceni z pen. - 33. Núr, 68. Muntašarí. Diváci: 30 000.

Reklama

  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen
  2 : 0 pp Fiorentina - Plzeň 2 : 0 pp   dohráno
20240418T18 : 45:00+0200
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina vs. Plzeň
Fiorentina
Plzeň