Hlavní obsah

Ronaldinho míří do Curychu pro další trofej

CURYCH

Brazilský fotbalista Ronaldinho v pondělí pravděpodobně znovu rozšíří svou bohatou sbírku trofejí. Mezinárodní fotbalová federace bude v Curychu vyhlašovat nejlepšího hráče světa za rok 2005 a jen málokdo pochybuje, že záložník z Barcelony obhájí loňské prvenství.

Článek

V anketě, v níž hlasují reprezentační trenéři a kapitáni z celého světa, triumfoval už před rokem a letos byl podle expertů ještě mnohem lepší. To se projevilo už vítězstvím v novinářské anketě o Zlatý míč. Vedle něj byli na prestižní ocenění nominováni jeho klubový spoluhráč Kamerunec Samuel Eto'o a Frank Lampard z londýnské Chelsea, ale fenomenálního Brazilce sotva ohrozí.

Ronaldinho kvůli chřipce vynechal sobotní ligový zápas Barcelony, ale na galavečer do curyšské Opery nepochybně dorazí. Pokud se potvrdí předpovědi, bude teprve třetím hráčem v patnáctileté historii ankety, který byl zvolen fotbalovým králem dvakrát. Jeho krajan Ronaldo a Francouz Zidane mají dokonce tři trofeje.

Němka Birgit Prinzová může v Curychu dokonce zkompletovat zlatý hattrick, protože vyhrála oba předchozí ročníky a i tentokrát je velkou favoritkou. Spolu s ní byly nominovány Američanka Shannon Boxxová a brazilská hráčka Marta, která byla loni třetí.

Předseda FIFA Sepp Blatter bude na galavečeru předávat i další ceny. Tu pro nejlepší tým světa převezmou už počtvrté za sebou Brazilci jako jednička světového žebříčku. Udělovat se bude i Cena fair play, trofej pro reprezentační tým, který zaznamenal v roce 2005 nejvýraznější zlepšení, a zvláštní Prezidentská cena.

Reklama