Hlavní obsah

Sao Paulo porazilo Liverpool a je klubovým mistrem světa

Fotbalové mistrovství světa klubů vyhráli hráči brazilského FC Sao Paulo. V nedělním finále porazili šampioni Jižní Ameriky vítěze evropské Ligy mistrů Liverpool 1:0. Na Národním stadionu v Jokohamě byl jediným úspěšným střelcem v 27. minutě Mineiro v momentě, kdy hráči anglického klubu signalizovali postavení mimo hru.

Článek

Brazilský celek se stal po letech 1992 a 1993 potřetí v historii držitelem trofeje pro nejlepší klub světa. Liverpool naopak potřetí odešel poražen. Letos se soutěž konala poprvé jako mistrovství světa klubů za účasti šesti šampionů jednotlivých kontinentů. Turnaj měl teprve svůj druhý ročník, když premiéru před pěti lety vyhráli rovněž Brazilci z Corinthians.

Liverpool inkasoval první gól po jedenácti soutěžních zápasech a 1042 minutách. V boji o cennou trofej naopak žádný nevstřelil, stejně jako v letech 1981 a 1984 v tradičních duelech mezi vítězi Poháru osvoboditelů a tehdejšího Poháru mistrů evropských zemí. Jihoamerické týmy mají nyní navrch v počtu vítězství v poměru 23:21.

Morientes neumístil hlavičku

Vedle tří neuznaných gólů se mohl zápas vyvíjet jinak i tehdy, kdyby už v druhé minutě Fernando Morientes lépe umístil hlavičku. Anglický klub se prohře vehementně bránil a měl další dobré příležitosti k vyrovnání, ale Luis García po rohu Xabiho Alonsa v jedné z největších trefil břevno a neujala se ani střela Stevena Gerrarda z přímého kopu, kterou bravurně kryl Rogério Ceni. Jen na břevno dopadl naopak po jeho chybě centr Harryho Kewella a brankou neskončily ani efektní Morientesovy nůžky.

"Dali jsme tři góly, ale žádný neplatil. Měli jsme i tak dost šancí na to, abychom vyhráli," lamentoval kouč Liverpoolu Rafael Benítez. "Jeden z těch gólů byl ale regulérní. My si zasloužili zvítězit. Měli jsme 21 střel, zahráli 17 rohů, dvakrát trefili břevno. Byli jsme většinu zápasu lepší," dodal Benítez.

Jeho protějšek Paulo Autuori byl šťastný a o křivdě nechtěl ani slyšet. "Porazili jsme skvělý tým. Ve fotbale je důležitá jediná věc, konečný výsledek. Fotbal je prostě takový, jsou v něm vítězové a poražení," řekl kouč brazilského týmu. "A když prohrajete, vždy hledáte výmluvy."

Třetí místo předtím v malém finále vybojovala kostarická Saprissa po výhře 3:2 nad saúdskoarabským Al Ittihádem.

Výsledek - finále:
FC Sao Paulo - FC Liverpool 1:0 (1:0)
Branka: 27. Mineiro. Diváci: 66 821.

Reklama

Související témata: