Hlavní obsah

Ronaldinho obhájil titul nejlepšího fotbalisty roku

CURYCH

Brazilec Ronaldinho podruhé za sebou získal cenu pro nejlepšího fotbalistu světa. V anketě mezinárodní federace FIFA, v níž hlasují trenéři a kapitáni reprezentačních výběrů, dali záložníka Barcelony na první místo i čeští zástupci Karel Brückner a Tomáš Galásek.

Článek

Ronaldinho zvítězil s obrovským náskokem před Angličanem Frankem Lampardem z Chelsea a svým klubovým spoluhráčem Samuelem Eto'em z Kamerunu. Výsledky byly vyhlášeny v pondělí večer v Curychu.

Záložník Pavel Nedvěd po čtvrtých místech v uplynulých dvou ročnících tentokrát skončil třiadvacátý společně se Španělem Raúlem. Žádný další český fotbalista se do nominace nedostal.

Nedvěd obsadil druhé místo u trenéra Chile a kapitána Uruguaye Paola Montera, s nímž do letošního léta oblékal dres Juventusu. Na třetí místo napsali jméno českého hráče kouč Ugandy a kapitán Lucemburska.

Ronaldinhův triumf se očekával

Po listopadovém vítězství v novinářské anketě o Zlatý míč se Ronaldinhův triumf v boji o další významné ocenění očekával. Brazilec obdržel 965 bodů, druhý Lampard 306 a Eto'o 190.

"Letošní rok neměl jiné řešení," řekl ČTK Brückner ke své volbě prostřednictvím mluvčího národního týmu Lukáše Tučka. Český kouč dal svůj hlas také Angličanovi Stevenu Gerrardovi z Liverpoolu a francouzskému kanonýrovi Thierrymu Henrymu z Arsenalu, jenž skončil celkově čtvrtý.

Stejně jako loni vyhrál Ronaldinho také u Galáska. "Volba pro mě vůbec nebyla těžká, Ronaldinho je nyní prostě suverénně nejlepší. Už loni měl skvělou sezonu, letos byl snad ještě lepší. Jednoznačně si takové ocenění zaslouží," uvedla opora Ajaxu Amsterodam v rozhovoru s ČTK na adresu fotbalisty, který v září triumfoval také v premiérové anketě hráčské asociace FIFPro.

Galáskovi imponuje především skutečnost, s jakou lehkostí brazilský žonglér ničí obrany soupeřů. "Sledovat ho, to je něco úžasného. Neznám snad žádného jiného hráče, který by dokázal svým pojetím tolik pobavit diváky. Krásně se na jeho hru dívá, jedinečná je především jeho obrovská kreativita," dodal Galásek, jenž dal na druhé místo Lamparda a na třetí Henryho.

Napodobil Ronalda

Pětadvacetiletý Ronaldinho dokázal v anketě FIFA obhájit prvenství jako druhý hráč v historii. V letech 1996 a 1997 triumfoval jeho krajan Ronaldo. Dva tituly má na kontě také Francouz Zinedine Zidane.

"Každý z nás tří by mohl vyhrát, pro všechny je do splněný sen. Je fantastické, že se mi povedlo se sem po loňském vítězství zase vrátit a doufám, že tu budu ještě mnohokrát," řekl Ronaldinho na tiskové konferenci před galavečerem v curyšské Opeře, který uváděli anglický internacionál Ian Wright a bývalá Miss Švýcarsko Lolita Morenová.

Dokonce už potřetí za sebou byla nejlepší fotbalistkou světa zvolena Němka Birgit Prinzová, hvězda Frankfurtu nad Mohanem, s nímž v září v osmifinále Poháru UEFA senzačně remizovaly hráčky pražské Sparty. Prinzovou zvolil za vítězku také kouč reprezentace a Sparty Dušan Žovinec.

Brazilci nejlepším týmem

Cenu pro nejlepší tým roku dostali brazilští fotbalisté, kteří počtvrté za sebou zakončí kalendářní rok na prvním místě světového žebříčku FIFA. Druhá pozice za nimi patří se ztrátou 44 bodů české reprezentaci. Za největší posun v žebříčku získala titul "skokan roku" Ghana. Jeden z českých soupeřů v základní skupině mistrovství světa díky úspěchu v kvalifikaci a premiérovému postupu na šampionát poskočil o 27 míst na 50. pozici.

Zvláštní Prezidentskou cenu obdržel bývalý švédský rozhodčí Anders Frisk, jenž na jaře ukončil kariéru kvůli anonymním výhrůžkám, kterým čelil on i jeho rodina. Ocenění mu předal sám šéf FIFA Sepp Blatter, jenž v emotivním projevu litoval, za jakých okolností Frisk opustil fotbalová hřiště. Cena fair play připadla fotbalové komunitě v peruánském městě Iquitos, které bylo jedním z dějišť mistrovství světa hráčů do 17 let. Jeho obyvatelé během turnaje prokázali velké nadšení pro fotbal.

Výsledky:
Muži: 1. Ronaldinho (Braz./Barcelona) 956 bodů, 2. Lampard (Angl./Chelsea) 306, 3. Eto'o (Kamer./Barcelona) 190, 4. Henry (Fr./Arsenal) 172, 5. Adriano (Braz./Inter Milán) 170, 6. Ševčenko (Ukr./AC Milán) 153, 7. Gerrard (Angl./Liverpool) 131, 8. Kaká (Braz./AC Milán) 101, 9. Maldini (It./AC Milán) 76, 10. Drogba (Pobř. slon./Chelsea) 65, 11. Ballack (Něm./Bayern) 64.
Ženy: 1. Prinzová (Něm.) 513, 2. Marta (Braz.) 429, 3. Boxxová (USA) 235.
Přehled vítězů ankety FIFA o nejlepšího fotbalistu světa:
Muži:
1991 - Lothar Matthäus (Německo),
1992 - Marco van Basten (Nizozemsko),
1993 - Roberto Baggio (Itálie),
1994 - Romário (Brazílie),
1995 - George Weah (Libérie),
1996 - Ronaldo (Brazílie),
1997 - Ronaldo (Brazílie),
1998 - Zinedine Zidane (Francie),
1999 - Rivaldo (Brazílie),
2000 - Zinedine Zidane (Francie),
2001 - Luis Figo (Portugalsko),
2002 - Ronaldo (Brazílie),
2003 - Zinedine Zidane (Francie),
2004 - Ronaldinho (Brazílie),
2005 - Ronaldinho (Brazílie).
Ženy:
2001 - Mia Hammová (USA),
2002 - Mia Hammová (USA),
2003 - Birgit Prinzová (Německo),
2004 - Birgit Prinzová (Německo),
2005 - Birgit Prinzová (Německo).

Reklama