Hlavní obsah

Ve finále Poháru ČMFS se utkají Teplice s Jabloncem

Do finále Poháru ČMFS postoupili fotbalisté Teplic a Jablonce. Finalisté v semifinále své protivníky v řádné hrací době neporazili a postoupili až výhrou 5:4 v penaltovém rozstřelu. Teplice přešly přes České Budějovice, Jablonec přes Zlín.

Článek

V Českých Budějovicích se rozhodlo až v šesté sérii, v níž se netrefil domácí Matoušek, zatímco teplický Rada se nemýlil.

Nuda z ligových zápasů se přenesla už i do poháru. Jakoby to tušili fanoušci, kterých na právě rekonstruovaný stadion moc nedorazilo. V úvodu sice viděli odvážný Leitnerův pokus, který mířil nad, ale to bylo na dlouho vše, čím se jim hráči prezentovali. Hosté působili jen o něco málo nebezpečněji.

V 18. minutě měly Teplice blízko k brance, ale Rezek nedokázal využít Horváthovo vysunutí středem šestnáctky a svoji střelu zbrkle poslal mimo. K vidění bylo mnoho osobních soubojů a málokdo prokázal alespoň snahu o střelu. Jihočeši si obě šance v prvním poločase spíše vybojovali. Jenže Chlebekovu dorážku z osmi metrů srazil Hunal a Pennerova nečekaná rána z pětatřiceti metrů našla ve 28. minutě Poštulku připraveného.

Domácí v závěru poločasu ožili a svou aktivitu přenesli i do druhé půle. Nejdříve sice v 58. minutě teplický Voříšek pálil jen těsně mimo jejich branky, ale o minutu později už se mohli radovat. Vozábal se prosmýkl až do trestného území a obloučkem se snažil napodobit příbramského Zavadila, který podobně nachytal Poštulku v neděli v lize. Štěstí se ale tentokrát přiklonilo na stranu špatně postaveného gólmana a míč jen orazítkoval břevno.

Domácí se v závěru snažili přece jen strhnout výhru na svou stranu a málem se jim to povedlo. V druhé minutě nastaveného času Sedláček zkoušel přelobovat Poštulku podobně jako Vozábal, ale také stejně skončil: jeho střela rovněž skončila na břevnu.

Penaltové drama už neviděli někteří fanoušci, kteří raději zamířili domů sledovat hokejové čtvrtfinále MS. Jako první svůj pokus neproměnil Svoboda, který narazil na penaltového specialistu Poštulku. Už v páté sérii mohl rozhodnout Horváth, jenže trefil jen břevno. Tepličtí se dočkali o chvíli později: Rada se nemýlil, zatímco Matoušek znovu ztroskotal na Poštulkovi.

České Budějovice - FK Teplice 0:0 - 4:5 na penalty
Rozhodčí: Puček - Hruška, Drastik. ŽK: Pončák, Horejš - Rada. Diváků: 1976. Penalty proměnili: Sedláček, Jirousek, Konečný, Chlebek - Verbíř, Kolomazník, Zelenka, M. Doležal, Rada. Penalty neproměnili: Svoboda, Matoušek - Horváth.

Šťastnější byli ve Zlíně hosté

I ve Zlíně rozhodovaly až pokutové kopy. V normální hrací době utkání skončilo 1:1. Rozhodující penaltu proměnil v sedmé sérii König, naopak Hubáčkovu střelu brankář Lovásik chytil. Ve finále 27. května na Strahově tak nastoupí Jablonec a Teplice.

Jablonec zahrozil hned v úvodní minutě rychlým protiútokem, který zakončil Mašek střelou do brankáře Nováka. Následnou půlhodinu už ale oba soupeři předváděli fotbal bez brankových příležitostí. Zlín měl územní převahu a na hrbolatém terénu se snažil dostat do šancí kombinačními akcemi, jimž ale chyběl moment překvapení. Severočeši se vytáhli z obranné ulity, kromě několika nepřesných protiútoků, až po půlhodině hry. Z chvilkového tlaku získali sérii tří rohových kopů, ale branku neohrozili.

Zlín nebezpečně útočil zejména po levé straně, kde se zrodila i vedoucí branka. Ve 34. minutě Dobeš poslal centr na Vidličku, jenž hlavou překonal Lovásika. O dvě minuty později založil iniciativní Dobeš znovu útok z levé strany, ovšem slibná akce skončila nepřesnou spoluprací útočníků Zemánka s Babničem. Ze hry Zlína vyzařovala po vedoucí brance pohoda, na kterou ale domácí v závěru poločasu doplatili. Houževnatě bojující fotbalisté Jablonce získali minutu před pauzou rohový kop, který rozehrál Vít a neobsazený Hochmeister hlavou pohodlně vyrovnal.

Po změně stran dostala hra větší spád. Zlín získal z tlaku územní převahu, v koncovce ale postrádal přesnost. Nejblíže ke skórování měl ve 48. minutě Červenka, ale ve vyložené pozici mu míč na hrbolatém terénu nadskočil a střela vysoko minula cíl.

Svou defenzivní hru prokládal Jablonec rychlými protiútoky do otevřené obrany soupeře, kterým však chybělo zakončení. Trenér Zlína Mareček se pokusil v závěrečných 25 minutách posílit ofenzivu zařazením útočníka Blahy. Domácí tým se snažil prosadit vysokými míči, které ale s přehledem sbíral Lovásik.

Nebezpečí Jablonci hrozilo i po Vidličkových dlouhých autových vhazováních až do bezprostřední blízkosti branky, které ale stačila hostující obrana také odvrátit. V přehuštěné obraně protivníka nenašli hráči Zlína prostor ke střele, takže stejně jako oba zápasy těchto týmů v lize skončilo utkání po 90 minutách remízou. V penaltovém rozstřelu byly úspěšnější Teplice.

FC Tescoma Zlín - FK Jablonec 1:1 (1:1) - 4:5 na penalty
Branky: 34. Vidlička - 45. Hochmeister. Rozhodčí: Matějek - Gulajev, Wilczek. ŽK: Dobeš, Babnič - König. Diváci: 2452. Penalty proměnili: Lasota, Blaha, Vidlička, Nehoda - Vodehnal, Vít, Pokorný, Čáp, König. Penalty neproměnili: Švach, Babnič, Hubáček - Hochmeister, Majsniar.

Reklama

Související témata: