Hlavní obsah

Slováci oslavují historické vítězství fotbalistů nad Francií

PRAHA

Bylo to sice jen přátelské utkání, ale skalp francouzských fotbalových hvězd se počítá. Fotbalisté Slovenska zaskočili tým trenéra Raymonda Domenecha ve středu na pařížském Stade de France a přerušili jeho sedmnáctizápasovou sérii bez porážky. Významný podíl na vítězství slovenských barev 2:1 měl brankář Luboš Hajdúch, který v reprezentační premiéře zaskočil za zraněnou jedničku Čontofalského.

Článek

"Krásné góly, skvělé vítězství!", "Slovenská fantazie na Stade de France!", "Senzační vítězství!", "Slovensko šokovalo fotbalový svět!". Dnešní titulky slovenských deníků nešetří chválou. Svěřenci trenéra Dušana Galise připravili favorizovaným domácím podobné zklamání, jako před třemi lety Češi, kdy Francouzi opouštěli stánek v Saint Denis se sklopenými hlavami po prohře 0:2.

"Zápasy proti Francii se nehrají každý den. Jsem rád, že jsem mohli sehrát tak kvalitní duel. Celý tým odvedl skvělou práci, při své premiéře zachytal výborně brankář Hajdúch, vzadu dávala jistotu stoperská dvojice. Myslím, že diváci mohli být s naší hrou spokojení. Přišli jsme skromně a stejně skromně odcházíme," nehledal za vítězstvím senzaci trenér Galis.

Gólman Hajdúch litoval penalty

Na brankáři Ružomberoku si vylámala zuby řada zvučných střeleckých jmen, uspěl jen z pokutového kopu Wiltord. "Sám sebe jsem překvapil, že na mě nepadla před zápasem nervozita. Po první Anelkově střele jsem získal jistotu a začal si věřit. Soupeř byl hodně nebezpečný při centrech, hodně pomohli obránci. Škoda té penalty, sáhl jsem si na míč konečky prstů," líčil po utkání rozesmátý pětadvacetiletý reprezentační debutant.

Vrásky naopak přibyly na čele francouzského kouče. "Naštěstí to byla jen příprava. Na mistrovství takhle hrát nemůžeme. Nepodali jsme dobrý výkon, náš projev byl bezkrevný. Zápas mi něco naznačil směrem k nominaci na světový šampionát. Bude to těžké rozhodování," povzdechl si po utkání Domenech, jehož také hodně zklamali fanoušci, kteří po druhém gólu vypískali brankáře Fabiena Bartheze.

Zatímco pro Francouze byla středeční prohra varovným signálem před blížícím se šampionátem v Německu, pro trenéra Galise měl zápas především informativní charakter před podzimním startem kvalifikace evropského šampionátu 2008, v níž se jeho hráči utkají mj. s Českem a Německem. Postup na mistrovství světa slovenským fotbalistům unikl až v baráži, v níž nestačili na Španěly.

Reklama

Související témata:
  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín