Hlavní obsah

Jablonec vs Teplice: Kdo otevře brány pohárové Evropy?

PRAHA

Na pražském Strahově se otevřou brány pohárové Evropy. Ve finále domácího fotbalového poháru změří síly týmy Jablonce a Teplic a vítěz si zajistí nejen stříbrný pohár do ročního opatrování, ale hlavně účast v prvním kole Poháru UEFA a také nezanedbatelný finanční bonus. Pro úspěšnější celek je vyhrazeno 1,145.900 korun, poražený dostane 595 tisíc.

Foto: ČTK/Libor Zavoral

Tepličtí na cestě do finále Poháru ČMFS vyřadili i pražskou Slavii.

Článek

Trenéři obou celků již prostřednictvím médií rozpoutali psychologickou válku. Jako horký brambor si přehazují roli favorita. "Jsou to jednoznačně Teplice. Oni musejí, my můžeme," začal jablonecký Vlastimil Palička a jeho protějšek František Straka okamžitě kontroval: "Tak s tím nesouhlasím. Jarní výsledky nás rozhodně nefavorizují."

Jarní bilance obou rivalů jeho názor podporují, ale ke spokojenosti měli hodně daleko na Stínadlech i na Střelnici. A právě Pohár ČMFS může klubům zahojit všechny rány. "Zisk poháru je naším jasným cílem," netajil teplické ambice Straka. "V poháru jde o čest. Vím, jaké to je, sám jsem dokázal v poháru vyhrát třikrát," dodal.

Teplický kádr podle trenérových slov srší odhodláním. "Výbuch s Bohemkou nás bojovně naladil. Mančaft se semkl," pochvaloval si Straka, jemuž chybí k úplné spokojenosti jen zdravý Divecký. Jinak je tým fit, zotavil se už i Luděk Zelenka. "Dnes to poprvé vyzkouší na tréninku, ale bude připraven," věřil kouč. Jablonec nemůže dlouhodobě využít služeb Guly a otazník visí nad nemocným Königem, potíže prý má i Mašek.

Jablonec - Teplice, úterý 18:00
Rozhodčí: Puček - Amler, Gulajev. Hraje se na Strahově. Celková bilance: 14 utkání, 5 - 5 - 4, 12:13.
Předpokládané sestavy
FK Jablonec: Lovásik - Svojtka, Hochmeister, Hrotek, Čáp - Michálek, Novák, Herzán, Weber - Mašek, Vodehnal.
"Teplice musí, my můžeme," trenér Jablonce Vlastimil Palička.
FK Teplice: Poštulka - Lengyel, Rada, Hunal, Leitner - Kolomazník, Voříšek, Horváth, Tesařík - Verbíř, Zelenka.
"V poháru jde o čest. Chceme vyhrát," trenér Teplic František Straka.

Specialista Poštulka

Podle toho, jak si oba týmy počínaly v posledních vzájemných zápasech, se dá očekávat opatrný zápas. Z posledních čtyř duelů skončily tři bez branek a Jablonec se do teplické sítě netrefil dokonce už 413 minut.

Oba kluby mají na kontě dvojnásobnou účast a jednou už každý dokázal trofej vyhrát. Teplický úspěch je staršího data: naposledy na Stínadlech Český pohár oslavovali před 25 lety, kdy ve dvou zápasech předčili Spartu. Jablonec se sice do závěrečného zápasu probojoval už v roce 1970, ale na vrchol dosáhl až před pěti lety, kdy na Strahově zvítězil 2:1 nad Drnovicemi. I pro jabloneckého kouče Paličku to bude už druhé strahovské finále, neboť v roce 1999 zde podlehl s Ratíškovicemi 0:1 Liberci.

Pokud zápas skončí v řádné hrací době nerozhodně, utkání se nebude prodlužovat. Na řadu přijdou penalty. Straka má v týmu specialistu, gólmana Tomáše Poštulku, který už jednou ve finále dokázal vítězství v penaltovém rozstřelu vychytat. Před sedmi lety se díky jeho schopnostem radoval Hradec Králové.

Reklama

Související témata: