Hlavní obsah

Neporaženou Kanadu zastavili až Češi

RIGA

Dramatický zápas nabídlo další vystoupení české hokejové reprezentace v osmifinálové skupině mistrovství světa v Lotyšsku. Proti Kanadě jsme v neděli celý zápas vedli, v první třetině dokonce o tři branky, ale dosud neporažený tým na turnaji kapituloval až v samém závěru zápasu.

Článek

Oba týmy začaly zápas jakoby ospale, první se naštěstí probrali čeští hráči. Hlaváč vybruslil z levého rohu kluziště a jeho pokus musel kanadský gólman Auld vytěsnit ramenem. V sedmé minutě už byl krátký na zakončení Hubáčka.

Vítkovický útočník vystřelil z pravé strany, dostal se ještě k dorážce, a s tečí kanadského obránce zavěsil. Od osmé minuty se hrálo ve čtyřech a více to sedlo českému týmu. David Výborný se chopil puku v obranné třetině, ujel po pravé straně, před kanadským gólmanem nabruslil do středu a zakončil. Jak jednoduché.

Za dalších pět minut už to bylo o tři branky, když se ve skrumáži před Auldem nejlépe zorientoval Plekanec. Kanada zkorigovala skóre v 16. minutě, kdy se k odraženému puku dostal Robidas a dělovkou nedal Hniličkovi šanci. V závěru první třetiny Hlaváč objel kanadskou branku, ošálil obránce a poslal puk na zcela volného Výborného. Ten už byl ale z úhlu a trefil jen tyčku odkryté branky.

Calder si vynutil branku

Zámořský tým po přestávce zvýšil tlak a bez přestání se tlačil do české branky. A vyplatilo se mu to. Calder byl natolik důrazný, že donutil hlavního rozhodčího k přezkoumání videozáznamu, zda puk skončil za Hniličkovými zády. A sudí Schütz k všeobecnému úžasu ukázal do středu kluziště. Kanaďané každopádně zaměstnávali naši obranu čím dál častěji a ve 32. minutě se dočkali vyrovnání. Obránce Hamhuis se z levého kruhu trefil přesně mezi Hniličkovy betony.

Zápas pokračoval velkými šancemi na obou stranách. Hnilička zlikvidoval tutovku dvojice Calder - Carter, na druhé straně trefil Hubáček tyčku. Do vedení Češi se dostali znovu v 36. minutě, kdy se ke střele i následné dorážce prodral Irgl. Následovaly pokusy Kanady o srovnání. Shanahan z pravé strany přestřelil, důrazný Cammaleri zalehl Hniličku v brance.

Vítěznou trefu dal Balaštík

Vyrovnání se reprezentace javorového listu dočkala hned v úvodu třetí části, kdy se Crosby prodral před Hniličku a bekhendem se mu trefil mezi betony. Kanaďané zle dotírali před českým gólmanem, až musel Pettingera zpacifikovat Kaberle. Při hře ve čtyřech Češi znovu udeřili, Balaštík napřáhl od levého mantinelu a zaskočil Aulda.

Šest minut před koncem vedl český tým znovu o dvě branky. Nalevo ujel Výborný, v pravý čas přihrál doprava Eratovi a ten se z voleje nemýlil. Kanada hrála ještě poslední dvě minuty přesilovou hru při vyloučení Hejdy a zkusila i power play, ale skórovat už nedokázala.

Kanada - Česko 4:6 (1:3, 2:1, 1:2)
Branky a nahrávky: 16. Robidas, 22. Richards (Calder), 32. Hamhuis (Boyes, Crosby), 42. Crosby (Bergeron) - 7. Hubáček (J. Hlinka), 9. Výborný, 14. Plekanec (Irgl), 36. Irgl, 47. Balaštík (Škoula), 54. Erat (Výborný). Rozhodčí: Schütz (Něm.) - Oskirko (Rus.), Wehrli (Švýc.). Vyloučení: 5:4. Bez využití. Diváci: 7474.
Kanada: Auld - Robidas, Schultz, Hamhuis, Stuart, Daley, Seabrook, Dupont - Shanahan, Williams, Comrie - Boyes, Bergeron, Crosby - Richards, Calder, Carter - Metropolit, Cammaleri, Hartnell, Pettinger. Trenér: Marc Habscheid.
Česko: Hnilička - Kaberle, Michálek, Krajíček, Hejda, Škoula, Richter, Kutlák - Hlaváč, Výborný, Erat - Bednář, Štefan, Bulis - Hlinka, Hubáček, Balaštík - Irgl, Plekanec, Tenkrát. Trenér: Alois Hadamczik.
Tabulka:
1.Finsko431015:37
2.Kanada430124:86
3.ČR422013:96
4.USA42028:94
5.Lotyšsko40133:211
6.Norsko40043:160

Reklama

Související témata: