Hlavní obsah

Fandové jsou zhnusení, říká Vízek

PRAHA

Zlobu i bezmoc cítí Ladislav Vízek po ostudném konci fotbalové ligy. "Vlastně mě to ani nepřekvapilo," říká bývalý reprezentant, nyní jeden z kritiků poměrů v českém fotbale. "Byl to velmi neštastný ročník, dalo se to však očekávat. Tihle lidé ve vedení fotbalu nemají co dělat, tam ruka ruku myje," opakuje své dřívější nesčetněktrát vyřčené tvrzení na adresu svazových šéfů, kteří vzešli z loňské valné hromady po korupční aféře.

Foto: PRÁVO

Ladislav Vízek

Článek

Objevují se návrhy z řad příznivců demonstrativně přestat chodit na první ligu. Na internetu pokračuje podpisová iniciativa www.chcemecistyfotbal.cz. "Nedivím se. Fandové jsou zhnusení. Pan Košťál (místopředseda svazu - pozn. aut.) říká, že se s přáteli na lize dobře baví, ale taková sranda to není. Naopak, je to docela vážná věc, fotbalu tady fandí milióny lidí," říká Vízek a přeje si konec dosavadní garnitury funkcionářů. "Jsem bezmocný, můžu je jen poprosit jménem všech lidí, kteří mají rádi fotbal, aby odstoupili," vyzývá Vízek.

Rozpaky cítí i někteří aktéři frašky na Letné. "Musím říci, že jsem se na Spartě styděl," přiznává jeden z plzeňských hráčů, který si nepřál být jmenován. Byl u jednoho ze dvou skandálních zápasů posledního kola. Ty rozhodly o klíčových pozicích. Plzeň se na Spartě šokující výhrou zachránila. Mladé Boleslavi do Ligy mistrů pomohla i jedna vymyšlená penalta sudího Matějka.

"Ligu jsem tu hrál deset let, ale tolik překvapivých výsledků jsem nezažil. V českém fotbale je možné asi úplně všechno. Ale zápasy jsem neviděl, mám jen zprostředkované informace," podotýká Adam Petrouš, jeden z českých fotbalistů působících v turecké lize.

Příkladem Itálie

Vedení svazu zjevně žádné radikální opatření nechystá. "Vše je v režii rozhodčích. Co si umanou, to se stane," rozčiluje se Vízek.

Kvasící situaci v italském fotbale dávají za příklad kritici českým šéfům fotbalu. "To je memento. Při prvním náznaku průšvihu tam všichni odstoupili. U nás by snad mohli taky, když už je to podesáté," pokračuje Vízek.

Vhodnou alternativou na šéfa svazu by podle něj býval byl Ivan Hašek. Ale ve volbách proti Pavlu Mokrému neuspěl, nyní trénuje v Dubaji.

"Měl připravené slušné lidi, neměli škraloupy. Kdo to teď může na svazu říci? Asi nikdo," horlí Vízek. Soudí, že pomoci mohou sponzoři. "Třeba hrozbou, že v téhle situaci s fotbalem skončí. Nebo se jim líbí, s čím vším mohou být spojováni? Je to možná cesta."

Reklama

  3 : 0 Plzeň - Zlín 3 : 0 dohráno
20240424T18 : 00:00+0200
Plzeň vs. Zlín
Plzeň vs. Zlín
Plzeň
Zlín