Hlavní obsah

Lavička: Ocenění patří celému Slovanu

Karel FeltSport.czPrávo

Trenér mistrovského Liberce Vítězlav Lavička se stal možná trochu nečekaným vítězem v anketě Trenér sezóny, která se vyhlašovala na pražském Žofíně v rámci předávání Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu České republiky. Až za ním skončil Karel Brückner, který po šestnácti letech dovedl národní mužstvo na mistrovství světa.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér Liberce Vítězslav Lavička nad hlavami svých svěřenců po utkání s Mostem. Slovan má dvě kola před koncem ligy zajištěný mistrovský titul.

Článek

Byl jste zvolen nejlepším trenérem sezóny. Co pro vás toto ocenění znamená?

Velice si toho vážím, protože mě zvolili novináři, kteří jsou velice nároční. Ocenění však neberu jen osobně, ale patří celému Slovanu Liberec. Všem lidem, kteří vytvářejí to skvělé klima v klubu a celý rok obětavě pracovali pro mužstvo a jeho úspěch. Myslím tím nejen hráče, kolegy z realizačního týmu, ale i ostatní lidi z vedení klubu a sekretariátu. Naší velkou předností je, že nejsme tým jen na hřišti, ale především uvnitř stadiónu, v klubu. Výsledkem této týmové práce pak byl mistrovský titul.

Koho byste zvolil vy nejlepším trenérem?

Jednoznačně pana Karla Brücknera. Vážím si ho velice po odborné i lidské stránce. Určitě je velmi dobré, že náš fotbal má dost kvalitních trenérů už i v té nejmladší kategorii.

Vy se počítáte ke které?

Spíš už k té střední.

Máte svůj trenérský sen?

Samozřejmě, ale ten si schovávám v sobě. Jdu cestou každodenní práce a postupným naplňováním cílů.

Působíte velice klidným dojmem, umíte na hráče třeba i zakřičet, až se třesou okna v kabině?

Křik je záporná emoce, takže s ní zacházím opatrně a beru ji jako nejkrajnější variantu řešení situace. Jestli se třesou okna, se nedívám. Používám jiné metody působení na mužstvo. Upřednostňuji přesvědčování.

Vře to ve vás při zápase, nebo jste bohorovně klidný?

Samozřejmě to ve mně vře, ale z vlastní zkušenosti vím, že to na sobě nesmím dát nijak znát. Zejména hráči to nesmějí poznat. Když jsem hrál fotbal a vycítil jsem, že trenér je nervózní, přeneslo se to i na mne. To ale platí obecně o hráčích. Snažím se proto emoce držet v sobě a působit i jednat klidně, aby hráči byli uvolnění, mohli se soustředit na zápas.

Na jak dlouho máte v Liberci smlouvu?

U nás trenérské smlouvy nejsou časově omezené, ale mají dvouměsíční výpovědní lhůty, které může uplatnit jak klub, tak i trenér. V Liberci se mi pracuje dobře, takže nemám v úmyslu v nejbližší době odcházet.

Reklama