Hlavní obsah

Kubíček: Komise jsou závislé na vedení svazu

PRAHA

Místopředseda fotbalového svazu Jiří Kubíček, kterému disciplinární komise v polovině června zakázala výkon všech svazových funkcí na 22 měsíců, obvinil komisi a jejího předsedu Alexandra Károlyiho z podjatosti a absence nezávislého rozhodování. Její šéf podle jeho informací v loňském roce i letos inkasoval finanční částku, kterou ho odměnil výkonný výbor svazu.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Jiří Kubíček na tiskové konferenci.

Článek

Totéž prý platí pro odvolací komisi svazu, která dosud jeho odvolání neprojednala. Kubíček na pondělní tiskové konferenci v Praze uvedl, že Károlyi měl v loňském roce od výkonného výboru, který na něj podal podnět k zahájení disciplinárního řízení, vyinkasovat odměnu ve výši přibližně 370 tisíc korun. Komise pak navíc měla dostat dalších 345 tisíc korun.

Letos v květnu pak měl výkonný výbor podle Kubíčka Károlyimu vyplatit dalších 650 tisíc korun. "Ta podjatost z přijímání peněz je přímo hrůzná. Károlyi přitom stále tvrdí, že je ekonomicky naprosto nezávislý. Předpokládá se, že lidé v disciplinárce budou nepodjatí, ale oni za to navíc dostali peníze přímo od orgánu, který na mě podal podnět," stěžoval si svazový funkcionář.

Podle jeho právního zástupce Alexandra Vachty spočívá provinění proti svazovým stanovám především v tom, že výkonný výbor udělení odměn vůbec nijak neschválil. "Ale jde také samozřejmě o závažný etický problém," dodal Vachta pro ČTK.

Peníze i pro odvolací komisi

Kubíček v pondělí řekl, že od výkonného výboru inkasovala odměny také odvolací a revizní komise, která se zatím jeho kauzou ani nezabývala. Kubíček, který je ředitelem olomouckého fotbalového klubu, prohlásil, že odvolací komise loni dostala 560 tisíc korun a letos v květnu pak dalších 200 tisíc korun. Polovinu si pro sebe prý měl nechat předseda odvolací komise Jiří Volný, zbytek si měli rozdělit ostatní čtyři členové.

"Prokázat uvedené skutečnosti je velmi jednoduché, protože v uvedeném období se podle zákona a prováděné praxe automaticky z uvedených částek odesílá zálohová daň ve výši 25 procent na finanční úřad, ke kterému ČMFS příslušně patří," tvrdí Kubíček.

"Kauza Kubíček" se táhne už od loňského roku, kdy Kubíček, který ve svazových strukturách působil, opakovaně tvrdil, že marketingová společnost fotbalového svazu STES nijak nedoložila vyúčtování 135 milionů korun jako prémie z evropského šampionátu v Portugalsku v roce 2004. Své tvrzení ale nikdy nedoložil.

Károlyi s výroky nesouhlasí

Disciplinární komise s Kubíčkem proto zahájila kvůli jeho výrokům řízení 2. března letošního roku, ale funkcionář se na její jednání opakovaně odmítl dostavit. Disciplinárka pak 15. června rozhodla o tom, že mu zastaví výkon ve všech svazových funkcích na 22 měsíců. Kubíček rozhodnutí označil za protiprávní a bezprecedentní.

Počítá s tím, že se jeho případ může dostat až před civilní soud. Kubíček touží po tom, aby bylo jeho jméno očištěno. "Nechci odejít, aby bylo moje jméno pošpiněno takovým trestem, chci bojovat všemi možnými způsoby za jeho smazání. A v případě, že vyhraji, tak vážně zvažuji odchod z fotbalu. Proti větrným mlýnům totiž není možné bojovat, jsem už unavený," řekl.

Podle Károlyiho ale jeho tvrzení nejsou pravdivá. Kubíček ve svých vyjádřeních prý podává účelové, zavádějící, zkreslené a nepravdivé informace s cílem dezinformovat veřejnost. "Jeho hysterická reakce svědčí o tom, že ke svému disciplinárnímu provinění nemá žádné odpovídající argumenty, a veřejně zneužívá důvěrné svazové informace, které mu někdo poskytl v rozporu se zákonem," prohlásil Károlyi v prohlášení zaslaném ČTK.

Vyplacení odměn potvrdil jen zčásti, navíc podle jeho soudu tím nezávislost komise nijak neutrpěla. "Vyplacení mimořádných odměn za zcela nadstandardní činnost v určitém časovém období není trestným činem ani disciplinárním proviněním, ale legitimním krokem jakékoliv právní společnosti. Nehledě ke skutečnosti, že částka uváděná panem Kubíčkem je neodpovídající," ohradil se Károlyi.

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články