Hlavní obsah

Vypískání Sereny rozlítilo francouzský tisk

PAŘÍŽ

Francouzský tisk se postavil na stranu Sereny Williamsové a nevybíravé chování diváků na adresu americké tenistky při semifinálovém utkání French Open jednoznačně odsoudil. Deník L'Équipe označil fanoušky za "hloupé a zlomyslné publikum", které nemá "dostatek úrovně".

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK

Serena Williamsová opouští kurt po vyřazení v senifinále French Open.

Článek

V bouřlivé atmosféře semifinálového zápasu, v němž Belgičanka Justine Heninová-Hardenneová porazila turnajovou i světovou jedničku Serenu Williamsovou, bylo obecenstvo od začátku na straně belgické hráčky. Na Williamsovou se snášely v průběhy utkání různé pokřiky, na konci duelu ji navíc diváci vypískali.

Podle francouzských médií si ale americká hráčka toto chování rozhodně nezasloužila. Sportovní deník L'Équipe atmosféru během zápasu glosuje titulkem "Zkalená radost". Souhlasí přitom se Sereninou matkou Oracene, která se o francouzském publiku vyjádřila slovy: "Nedostatek úrovně a naprostá ignorance".

Libération: publikum se nepředvedlo

"Každý zápas proti Sereně Williamsové je zajisté tak trochu boj Davida a Goliáše. Je také pravda, že sestry Williamsovy se v minulosti nechovaly zrovna nejlíp. Serena se však od té doby, co je světovou jedničkou, chová k soupeřkám uctivě a stejně jako její sestra Venus nezpochybňuje rozhodnutí rozhodčích. Svá vítězství si plně zasloužila, je to výjimečná šampiónka," zdůraznil deník.

Deník Libération shledal zápas za nejkrásnější a nejvýraznější duel letošního French Open. "Jenom publikum na Roland Garros, u něhož se předpokládají jisté znalosti, se zrovna nepředvedlo," poznamenává list.

Podle něj lze ještě pochopit, že frankofonní Heninovou považovalo pařížské publikum za náhražku domácí Amélie Mauresmové, kterou Williamsová vyřadila ve čtvrtfinále. "Svou averzi proti Williamsové však dotáhli diváci tak daleko, že tleskali, když zkazila první podání, a vypískali ji při odchodu z kurtu, což je velmi pochybné," podotýká deník Libération.

V Belgii propukly mohutné oslavy

Senzační postup Justine Heninové-Hardenneové a Kim Clijstersové do finále French Open vyvolal v jejich rodné Belgii již před vlastním utkáním o celkové vítězství mohutné oslavy. Země už dopředu oslavuje historicky první vítězku grandslamového turnaje.

Belgičané vydrželi v práci ve čtvrtek déle, aby v televizi a na internetu sledovali výhru Heninové-Hardenneové nad mladší ze sester Williamsových. Pak vyrazili do ulic a zapili velký den belgického tenisu. "Vyskočil jsem bláznivě do vzduchu," popsal třicetiletý Frederic Bource v jednom bruselském baru svoji reakci po proměněném mečbolu.

Radovaly se ale i samotné hráčky. "Je to opravdový Belgian Slam," těšila se Clijstersová po semifinálové výhře nad Ruskou Naděždou Petrovovou.

Reklama