Hlavní obsah

Druhá liga vypadá tajemně

PRAHA

Revoluční změna osazenstva zasáhla druhou fotbalovou ligu, která startuje v pátek utkáním Jihlava-Ústí. Devět nových účastníků - z nejvyšší soutěže sestoupivší Blšany, Jihlava a dále Sokolov, Bohemians 1905, Čáslav, Opava, Jakubčovice, Třinec a Bystrc -z ní dělá soutěž těžko čitelnou, až tajemnou.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Žižkovská Viktorie si brousí zuby na návrat mezi fotbalovou elitu.

Článek

Věhlasná jména jsou ale příslibem. Před další kapitolou svého obrození stojí Bohemians, sázející na exreprezentanta Radu. Ještě nedávno prvoligovou Opavu posílil Barteska z Plzně, s Jakubčovicemi (hrají ve Fulneku) to zkusí exsparťan Prohászka, zkušený Lasota přichází do II. ligy s Třincem.

V boji o postup se zjevně mohou objevit i nečekaná jména. Trio hlavních favoritů je ale zřejmé: Jihlava, Žižkov a Bohemians 1905. "První liga v nás zanechala dojmy, které chceme zažít znovu," velí do boje o rychlý návrat ředitel jihlavského klubu Zdeněk Tulis. Trenér Milan Bokša může stavět na ose Rzeszoto-Kadlec-Vladyka. Přibyl do ní střelec Faldyna. Klub z Vysočiny přichází s novým hracím termínem - pátek večer od 19 h.

Bohemians II. ligu nevybojovali na hřišti v ČFL, ale získali ji od Xaverova, ač ještě před pár měsíci ředitel klubu Jiří Steinbroch o nákupu soutěže neuvažoval. Do kádru "klokanů" přišli i expříbramský brankář Sňozík a s ním záložník P. Hašek. "Ve výhledu je další fáze obrozeného klubu: působení v nejvyšší soutěži," netají Steinbroch.

V Blšanech se o návratu nemluví

K adeptům na jedno ze dvou postupových míst se řadí i Žižkov. Sportovní ředitel Milan Lešický přivedl z rodného Slovenska mj. B. Labanta, který stejně jako jeho bratr už hrál za národní tým. Prvoligové touhy si pokoušejí připomínat i v Hradci Králové.

V minulé sezóně třetí Ústí nad Labem se bude asi perně vyrovnávat se ztrátami. Do Slovácka odešel kouč Plíšek a s ním i hráči Dragoun a Mareš. Teplice si "vytáhly" M. Valentu, Brožíka a Stožického. "Zopakovat výjimečnou minulou sezónu se asi nepodaří," tuší nový trenér Svatopluk Habanec, bývalý asistent u teplického áčka.

O návratu nemluví Blšany. Po pádu z první ligy (po osmi letech) se jim rozsypalo mužstvo. Noví trenéři Bičovský s Chaloupkou (kdysi spoluhráči z Bohemians) tvoří nový tým.

Vychází hlavně ze spolupráce s Mostem. Z Olomouce hostuje gólman Blaha, mezi tyčemi se o místo uchází i Filip Rada, syn jabloneckého kouče. "Oživením je bulharský záložník Bogdanov," doplňuje staronový sportovní ředitel Zdeněk Kovář.

2. fotbalová liga
Adepti na postup
Jihlava, Žižkov, Bohemians 1905
Mohou překvapit
Opava, HFK, Sokolov, Hradec Kr.
Týmy středu tabulky
Blšany, Ústí, Hlučín, Bystrc, Čáslav
Hrají o záchranu
Třinec, Jakubčovice, Olomouc B, Vítkovice

Reklama