Hlavní obsah

Barcelona bude v Superpoháru útočit na druhou trofej

MONAKO

Nová fotbalová sezóna je sice jen kousek po letošním startu, ale fotbalisté Barcelony, kteří ještě ani nezasáhli do ligových bojů, myslí už na zisk své druhé trofeje. Týden po přesvědčivém vítězství ve španělském Superpoháru nad Espaňolem budou v pátek usilovat o triumf v Superpoháru evropském. Coby úřadující vítězové Ligy mistrů v Monaku vyzvou k prestižnímu a ryze španělskému souboji nejlepší tým Poháru UEFA, mužstvo FC Sevilla.

Foto: NRC Handelsblad

Trenér Barcelony Frank Rijkaard.

Článek

"Barca" by ráda v tradičním souboji, který v malém knížectví symbolicky otevírá pohárovou sezonu a poprvé od roku 1993 bude duelem mezi zástupci jedné soutěže, potvrdila svou nadvládu nad evropským fotbalem. Tým kouče Franka Rijkaarda jde v poslední době hladově za úspěchy: dvakrát za sebou vyhrál domácí soutěž, v minulé sezóně triumfoval po čtrnácti letech i v Lize mistrů.

A letos má sbírání trofejí pokračovat: sebevědomí Katalánci myslí hned na šest velkých vítězství. Kromě španělského a evropského Superpoháru pošilhávají po obhajobě titulu v lize, Lize mistrů a také po získání španělského a Interkontinentálního poháru.

"Je toho ve hře opravdu hodně, ale já myslím, že máme kádr i kvality na to, abychom dokázali všechno vyhrát," prohlásil záložník Xavi. Barcelonští chtějí jít za naplněním svého snu krůček po krůčku, proto se teď jejich myšlenky upínají pouze k pátečnímu souboji v Monaku. "Evropský Superpohár je něco, co chceme opravdu moc vyhrát. Bylo by báječné, kdybychom měli na konci srpna už dvě trofeje," přál si španělský reprezentant. "Ale musíme se mít na pozoru. Sevilla dobře ví, jakým systémem hrajeme a loni měla brilantní sezónu," připomněl Xavi loňskou spanilou jízdu soupeře v Poháru UEFA, v jehož finále Sevilla deklasovala Middlesbrough 4:0.

Sevilla nemá co ztratit

Ale Barcelona, která svůj už tak nabitý kádr v létě ještě zkvalitnila příchodem světového šampióna Zambrotty, francouzského stopera Thurama a ofenzivního Islanďana Gudjohnsena, je na prahu sezony zřejmě ve formě. V úterý to potvrdila v přípravě s Bayernem Mnichov, kterému uštědřila čtyřbrankový debakl.

Páteční zápas ale prý znamená hodně i pro Sevillu, která je však před soubojem pasovaná na jasného outsidera. Přesto trenér Juande Ramos, který triumfem v Poháru UEFA získal pro svůj klub první velkou evropskou trofej v historii, v přípravě ladil formu týmu tak, aby gradovala právě v pátek v Monaku.

"Nemáme vůbec co ztratit a můžeme úplně všechno získat. Když vyhrajeme, bude to důvod k velikým oslavám. Jestli prohrajeme, tak se zase tolik nestane," naznačil Ramos, že tíha očekávání bude ležet na Barceloně. "Víme, že jdeme do zápasu proti španělským a evropským šampiónům. Musíme do toho jít s největším možným zaujetím," burcoval Ramos, kterému v pátek budou chybět stoper Ocio a nová posila do zálohy Duda. Velkou premiéru v soutěžním utkání si naopak mohou odbýt dánský středopolař Poulsen či uruguayský kanonýr Chevantón.

Reklama

Související témata: