Hlavní obsah

Trenér Walesu by rád změnil historii

Jan KrůtaPrávo

Když byl v listopadu 2004 jmenován trenérem reprezentace Walesu, stanovil si John Toshack jediný cíl: dovést tým na velký turnaj. Na MS do Německa se mužstvo nekvalifikovalo, nyní má druhý pokus v boji o evropský šampionát.

Článek

"Proto chci každý zápas vyhrát. Začátek kvalifikace je důležitý, ale ne rozhodující. Ale pokud skutečně chceme pomýšlet na postup, musíme něco uhrát i na hřištích favoritů," prohlásil sedmapadesátiletý kouč. "Pro remízu jsme sem nepřijeli, radost by mi udělalo vítězství," dodal sebevědomě zkušený trenér.

Toshack vede Wales už podruhé v kariéře. Poprvé vzal reprezentaci v roce 1994, ale ve funkci strávil pouhých 41 dní. Po porážce s Norskem 1:3 rezignoval. Optimismus mu vlévají do žil výsledky z předchozích zápasů. V poslední přípravě remizoval Wales s Bulharskem 0:0. "Snažili jsme se zapracovat na koncovce. Šancí si vytváříme spoustu. Efektivita zatím není taková, jakou bych si představoval," uvedl trenér, který sází na hvězdnou útočnou dvojici Giggs, Bellamy. První je oporou Manchesteru United, druhý v létě přestoupil do Liverpoolu.

Favorizuje Česko a Německo

Čechy však považuje stále za velké mužstvo. "Vím, že jeli do Německa s velkými ambicemi jako druhý tým světového žebříčku. Ale na jejich hře se podepsala zranění Kollera nebo Baroše. Viděl jsem i generálku se Srbskem, která výsledkově nedopadla dobře, ale mohlo to být ovlivněno loučením Nedvěda s reprezentací," řekl Toshack.

Bývalý velšský reprezentant, který v minulosti vedl např. Real Madrid, San Sebastián, La Coruňu či Besiktas Istanbul, považuje Česko spolu s Německem za největší favority na postup ze skupiny. "A k nim musíme počítat i Slováky. Vždyť málem postoupili na mistrovství světa," uvedl Toshack. "Přesto se pokusíme z téhle těžké skupiny kvalifikovat. Nikdy se nevzdáváme. Rád bych dostal Wales na velký turnaj," dodal na páteční tiskové konferenci v hotelu Corinthia Towers.

Věří, že kolem kapitána Giggse vytvořil dobrý tým. "Těžko říct, jestli Ryan momentálně hraje nejlepší fotbal ve své kariéře, ale každopádně si fotbal užívá. Jak v klubu, tak v reprezentaci. Pro mladé hráče, které jsme museli do mužstva zapracovat, je takový kapitán velkou autoritou a zároveň povzbuzením. V těžkých chvílích je na sebe schopen vzít odpovědnost," pochválil rodák z Cardiffu vůdce národního týmu.

Reklama

Související témata: