Hlavní obsah

Nemám ankety moc rád, tvrdí Nedvěd

PRAHA

Již čtvrté vítězství v anketě Zlatý míč ČR získal kapitán fotbalové reprezentace. Bezprostředně poté, co převzal trofej pro nejlepšího tuzemského fotbalistu, řekl Právu: "Individuální výhra v anketě je něco, co stavím na druhou kolej." ROZHOVOR

Foto: ČTK/AP

Pavel Nedvěd z Juventusu Turín se raduje ze svého gólu, který vstřelil Realu Madrid.

Článek

Potěšilo vás vítězství ve Zlatém míči ČR?Samozřejmě, že vítězství v anketě potěší, ale pro mne není prvořadé. Pro fotbalistu je důležité vyhrát něco s týmem, protože to je kolektivní sport. Individuální výhra v anketě je něco, co stavím na druhou kolej.

Vy byste raději ten evropský Zlatý míč...To jistě pochopíte, ale týmové úspěchy kladu skutečně ještě výš.

Ankety očividně nemáte moc rád, proč?Skutečně je nemám moc rád, protože nejsou objektivní. Vezměte si loňský Zlatý míč Evropy. Roberto Carlos vyhrál s Realem Madrid a Brazílií úplně všechno a trofej nedostal. Kdo už, když ne takový borec a v tak úspěšném roce...

Komu vy byste dal český Zlatý míč?To je hrozně těžké a neříkám to z alibistických důvodů. Na trávníku je jedenáct hráčů a každý má svoje úkoly. Jedni jsou vidět víc, druzí méně, ale přitom třeba udělají pro konečný úspěch minimálně stejnou práci jako ti, jejichž jména po vstřeleném gólu volají diváci.

Tak řekněte nějaké jméno...Nenuťte mě. Mohu začít u Petra Čecha v brance, vzít to přes obranu, středovou řadu a Tomáše Rosického až k Honzovi Kollerovi. To, že jsem některé spoluhráče nejmenoval, není proto, že bych jejich zásluhy kladl níž. Máme opravdu výborné mužstvo, které funguje jako parta.

Tomáš Rosický, který získal tuto trofej loni, na stejný dotaz říká, že nejlepším českým fotbalistou jste vy...V posledních letech se v anketách střídáme nebo končíme těsně za sebou. Takže minimálně z tohoto pohledu je to Tomáš. Ale jsou i další kluci. Jeden bez druhého by nebyl tak dobrý. Tým dělá hráče a ti pak mohou dělat dobrý tým.

Jste s Rosickým rivalové?Podle některých novinářů ano, ale my a lidi kolem nás vědí, že je to nesmysl. Dokážeme si vyhovět a oba hrajeme pro tým. Tomáš je mladší, má toho víc před sebou. Ale nejen my dva, nýbrž celý tým jde za jediným cílem. Postoupit na mistrovství Evropy a tam uspět. Opravdu na to máme, za tohle mužstvo ručím.

Reklama

Související témata: