Hlavní obsah

Brückner má v hlavě jen ME

PRAHA

Když se v prosinci roku 2001 ujal Karel Brückner funkce trenéra české fotbalové reprezentace, někteří skeptici mu nedávali moc šancí. Zdál se jim starý a pro hvězdy národního týmu i málo autoritativní.

Foto: Archiv

Karel Brückner

Článek

Dnes mu i skeptici tleskají. Reprezentace pod jeho vedením ještě neprohrála a vylamáli si na ní zuby i evropští šampióni z Francie, Italové, Jugoslávci, Turci... Nizozemce, naše největší soupeře v kvalifikaci, budí ze snu remíza z Rotterdamu a pomyšlení, že o přímém postupujícím se rozhodne zřejmě v letenském kotli. Malém, ale našem...

Brückner však zůstává nad věcí. "Všechny dosavadní výsledky směřují ke splnění prvního cíle. Tím je postup na evropský šampionát. Víc mě v tuto chvíli nezajímá. Když ho splníme, budeme chvíli slavní. To až do samotného závěrečného turnaje. Pokud bychom nepostoupili, byla všechna dosavadní práce vlastně nanic," odmítá zkušený kouč předčasné oslavy a glorifikaci svojí osoby. Už dávno oslavil šedesátku, ale jeho mladistvý naturel by mu mohli závidět mnozí o generaci i dvě mladší trenéři.

Pohárové tažení Olomouce

Na začátku devadesátých let protáhl Sigmu Olomouc dvakrát Pohárem UEFA. Při spanilé jízdě potkala takové giganty jako Real Madrid nebo Juventus Turín, kteří se s ní zejména na Hané pořádně zapotili. Slavný Galatasaray dostal na Andrově stadiónu dokonce sedmičku a před Brücknerovou družinou si doslova sedl na zadek i Hamburger SV.

Když pak převzal Brückner reprezentační jedenadvacítku, pokračoval ve svých úspěších. V roce 2000 přivedl mužstvo ke stříbrným medailím a loni, kdy ho předal svému asistentovi Beránkovi, nikdo nepochyboval o tom, že zlatá medaile evropských šampiónů patří i Karlu Brücknerovi.

"Já na ankety moc nejsem. Ale beru je jako součást fotbalu, k němuž patří a dělají mu image. Nebudu také zastírat, že prvenství v takové anketě si cením, protože u nás je hodně výborných trenérů. Taková pocta určitě potěší," říkal tradičně rozvážně nestor i král českých fotbalových trenérů.

Reklama