Hlavní obsah

Fotbalový virtuoz Platini je v Praze na pracovní návštěvě

PRAHA

Na první oficiální návštěvě České republiky je francouzský internacionál Michel Platini. Někdejší nejlepší fotbalista Evropy v Praze udělal další zastávku na své cestě kontinentem, kde se snaží získat podporu pro svou kandidaturu na post předsedy Evropské fotbalové unie. Při lednových volbách bude protikandidátem dosavadního šéfa UEFA Lennarta Johanssona.

Foto: sapere.it

Legendární francouzský fotbalista Michel Platini v dobách aktivní hráčské kariéry.

Článek

Platini, který je členem exekutivy UEFA, dorazil do české metropole už ve čtvrtek. Ke své premiérové návštěvě České republiky v současné funkci přiletěl ze slovinské Lublaně a absolvoval pracovní večeři s vedením Českomoravského fotbalového svazu, který zastupovali předseda Pavel Mokrý a generální sekretář Petr Fousek.

"Diskutovali jsme o aktuálních problémech evropského fotbalu a pan Platini se také živě zajímal o současné dění v českém fotbalu, o němž má velké povědomí," řekl Fousek.

Platini, mistr Evropy z roku 1984, na krátkém setkání s redaktory České televize a ČTK potvrdil, že o českém fotbalu toho ví opravdu hodně. "V každé části Evropy jsou vaši hráči dobře známí, dokonce i v Juventusu máte svého zástupce," připomněl Pavla Nedvěda, který hraje v pruhovaném dresu 'Staré dámy', za niž dříve nastupoval i sám Platini. Osobně prý sledoval duel české reprezentace na mistrovství světa proti USA (3:0), které označil za velký zápas českého fotbalu.

Na gól Viktorovi nezapomněl

Sám se postavil proti českým týmům v řadě reprezentačních zápasů a je prý pyšný především na svůj první gól za Francii. "Bylo to v březnu 1976, hráli jsme ještě proti Československu 2:2 a já vstřelil Ivo Viktorovi svůj první reprezentační gól. Na to se nezapomíná," uvedl s úsměvem. Připomněl ale také kvalifikační souboje o účast na ME 1980, které dopadly lépe pro československý výběr, i vzájemný souboj na MS v roce 1982 (1:1). "A za Juventus jsem hrál proti Spartě," dodal Platini.

Kopačky definitivně odložil před třemi roky, do aktivní hry se už sám nezapojuje. O to více je cítit na diplomatickém poli a Johansson musí při volbách počítat s velkým soupeřem.

Ke své kandidatuře se ale Platini zatím příliš nevyjadřuje, svůj program má představit až v nejbližší době. Jak moc touží po tom stát v čele evropského fotbalu? "Je to můj velký cíl, už jednapadesát let," v nadsázce připomněl svůj současný věk. O novém šéfovi UEFA rozhodne kongres v lednu příštího roku.

Zidanovu hlavičku hodnotit nechtěl

V Praze byl z ryze pracovních důvodů, proto mu na důkladnější prohlídku města moc času nezbylo. "Nebylo na to skutečně moc prostoru. Je to škoda, ale ještě se vracím do vlasti," vysvětlil Platini, přesto krátkou návštěvu pražského centra přece jen nakonec zvládl.

Ještě předtím ale připomněl, že je hrdý na současný francouzský celek, kde se prý může stát Franck Ribéry kvalitním nástupcem Zinedina Zidana. Zkrat, k němuž se uchýlil nejslavnější francouzský fotbalista posledních let během finále mistrovství světa, se Platinimu příliš hodnotit nechtělo. "Byl to momentální zkrat, osudný okamžik jeho velké kariéry. Ale nejsem psycholog, abych ho dokázal objasnit, to může jen on sám," uzavřel Platini.

Reklama