Hlavní obsah

Mokrý: Nezaručím, že se někdo nesníží ke korupci

Karel FeltPrávo

V sobotu uplyne rok od chvíle, kdy byl Pavel Mokrý zvolen předsedou Českomoravského fotbalového svazu. V rozhovoru pro deník Právo mimojiné vykládal o tom, jak čelí neustálé kritice svazu, o zprůhlednění hospodaření, nebo stabilizované ekonomice. Vyjádřil se také k Ivanu Horníkovi či ke sporům s Jiřím Kubíčkem.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Předseda ČMFS Pavel Mokrý (vpravo).

Článek

V sobotu to bude rok, co jste byl zvolen do funkce předsedy ČMFS. Jak s odstupem vzpomínáte na dvě patové a napotřetí pro vás vítěznou valnou hromadu?

Už se k tomu nevracím, je to sice nedávno, ale přesto historie. Necítil jsem se po třetí valné hromadě jako vítěz, ale jako člověk, jemuž osud přihrál velkou zodpovědnost za další vývoj českého fotbalu po složitém období.

Vedení svazu je neustále pod palbou kritiky a vznáší se nad ním stín korupční aféry z roku 2004. Jak se s tím vyrovnáváte?

Snažím se především pracovat. Ale bohužel, není to jen o práci a výsledcích, nýbrž hodně o emocích, zášti, egoismu a třeba i hlouposti či neznalosti.

Nové svazové vedení mimo jiné slibovalo zprůhlednění hospodaření, snížení výdajů a zvýšení příjmů. Co se z toho povedlo realizovat?

Hospodaření je zcela průhledné, kontrolované standardními mechanismy. V mnoha ohledech jsou srovnatelné výdaje nižší a příjmy se podařilo navýšit přibližně o 30 miliónů korun.

Najdete i další pozitiva na práci vedení svazu?

Stabilizovanou ekonomiku, která bez problémů zajišťuje reprezentaci, podporuje profesionální soutěže, systém výchovy mládeže a regiony. K úspěchům řadím zejména sportovní výsledky reprezentace, zkvalitnění Gambrinus ligy a velmi dobrou komunikaci se státními orgány i obchodními partnery. Podařilo se zlepšit i spolupráci s Českým olympijským výborem a ČSTV.

V čem naopak zatím vidíte dluh?

Ve vnitřní komunikaci českého fotbalu a v jeho mediálním obrazu.

Jaká opatření vedení svazu přijalo, aby se korupční aféry neopakovaly a vzrostla důvěra v český fotbal?

Nikdo vám nezaručí, a nejen ve fotbale, ale i v celé společnosti, že se někteří lidé nesníží ke korupčnímu jednání. Na základě zkušeností z té aféry ale byla přijata řada personálních opatření, jak uvnitř ČMFS, tak i v klubech. Schválen byl nový disciplinární řád, který umožňuje za korupci mnohem vyšší tresty. "Pravidla hry" a celý systém je vůči korupci nesrovnatelně přísnější, ale jednání jednotlivců je v jejich rukou a na jejich zodpovědnost.

Bude vedení svazu podnikat nějaké kroky, aby Ivan Horník, který pracuje jako poradce člena výkonného výboru a šéfa Marily Příbram Jaroslava Starky, opustil fotbal, a aby se do něj nevraceli ani další aktéři korupční aféry?

K tomu vedení svazu nemusí podnikat žádné zvláštní kroky. Rozhodnutí odvolacího soudu zakazující panu Horníkovi činnost ve fotbale je jasné. Obecně platí, že lidé potrestaní v rámci disciplinárního řízení nebo trestního stíhání se do struktur ČMFS nevrátí. U klubů, které jsou obchodními společnostmi, je to ale složitější. Svaz může do jejich personálních pravomocí zasahovat jen na bázi etických a morálních doporučení.

Můžete přiblížit rozdělení kompetencí ve vedení svazu, především mezi vámi a místopředsedou Vlastimilem Košťálem?

V zásadě se místopředseda Košťál věnuje funkci manažera reprezentace a je pověřen výkonným výborem k jednání o variantách výstavby Národního fotbalového stadiónu bez možnosti ČMFS jakkoliv zavazovat. Místopředseda Jaroslav Vacek se věnuje zejména komunikaci s obchodními partnery a televizemi. Druhý místopředseda Jiří Kubíček se do práce svazu nezapojil vůbec. Moje funkce i odpovědnost zahrnuje všechny ostatní činnosti a oblasti, samozřejmě včetně těch výše uvedených.

V čem spočívají spory s momentálně potrestaným místopředsedou Jiřím Kubíčkem, který místo po valné hromadě proklamované spolupráce podává na vedení svazu trestní oznámení?

To by bylo na delší povídání. Pan Kubíček podporoval při valné hromadě jiného kandidáta na funkci předsedy, a když zjistil, že nemůže beze zbytku prosazovat jen svoje názory, nezapojil se vůbec do práce. Dnešní situace vyžaduje kompromisy, dobrou vůli, diplomacii a velké nasazení. Ať už dopadla valná hromada jakkoli, je třeba respektovat její výsledky a pracovat. Jiří Kubíček zvolil destrukci se vším, co je s tímto slovem spojeno. Včetně oněch trestních oznámení. Doufám, že bude alespoň respektovat rozhodnutí soudů a orgánů činných v trestním řízení.

Nemáte obavu, že tvrdá kritika poměrů v českém fotbale může odradit současné i potenciální partnery a ti odmítnou dávat do fotbalu peníze?

Nezaznamenal jsem, že bychom ztratili či ztráceli obchodní partnery, spíše naopak. Pro řešení situace po korupční aféře jsme udělali hodně, takto transparentně a rychle korupční jednání neřešila žádná jiná organizace v zemi.

Hodně se hovoří o Národním fotbalovém stadiónu, ale kromě aféry kolem údajně nezákonného prodeje pozemků pod Spartou, kde by měl stát, se nic neděje. Existuje časový horizont, kdy by se mělo začít s realizací projektu? A v jaké pražské lokalitě?

Ohledně Národního fotbalového stadiónu se vedou složitá jednání, navíc komplikovaná politickou situací ve státě. Výstavba takového rozsahu bude mít vždy řadu odpůrců. Proto také vznikají tzv. "údajné" informace o nezákonných postupech. Pokud dojde k dohodě investorů, státu, města a ČMFS, mohli bychom zahájit výstavbu do dvou let.

S jakým cílem jdete do druhého roku svého předsednictví?

Udržet všechny současné pozitivní trendy a pracovat na zlepšení vztahů ČMFS v rámci svazu i v mediální oblasti.

Reklama

Související témata: