Hlavní obsah

S gólmanem Čechem soucítí celá Plzeň

PLZEŇ

Košutka, nyní hodně opakované jméno sídliště na severu Plzně. Tam bydlel a jako kluk začínal s fotbalem Petr Čech. V tom samém bytě 3+1 dodnes žijí jeho rodiče Václav a Libuše. V sobotu večer oba usedli k televizi a chystali se živě sledovat zápas Readingu s Chelsea. Jenže po pár vteřinách zápasu, do něhož vletěli domácí se svou tradiční tvrdostí a zákeřností, se jim rozklepala kolena.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Petr Čech na srazu fotbalové reprezentace

Článek

Petr zůstal po likvidačním zákroku irského záložníka Hunta ležet na zemi. "Zápas jsem si natáčel a ten souboj jsem si pouštěl několikrát zpomaleně," vypráví Václav Čech. Co vypozoroval? "V každém případě mohl Hunt střetu zabránit. Ve fotbale se stane hodně zranění nešťastnou náhodou. Ale tady to vypadalo, že to žádná náhoda nebyla. Asi si myslel, že Petra zastraší," tvrdí s odstupem několika dní Čech senior. "Hunt se mu stoprocentně mohl vyhnout, třeba jako to v tom samém zápase udělal Petrův spoluhráč Drogba."

Petrovi rodiče chtěli nejprve rychle po nešťastné události odcestovat do Oxfordu, ale odložili to. "Bude záležet na tom, kdy Petra pustí z nemocnice. Pojedeme za ním, až bude doma, nebo pokud ho alespoň převezou do Londýna. Jsme ve spojení s jeho manželkou Martinou." Ve své fotbalové kariéře měl Petr Čech do sobotního utkání jen dva vážnější zdravotní problémy. První, zlomený kotník, prodělal už v mládí. Druhým byla letošní operace obou ramen, která mu krátce po mistrovství světa při operaci v Anglii zpevnili lékaři titanovými šrouby.

Petr Čech je v rodné Plzni nesmírně sledovanou osobou. Jen pár vchodů od bytu, kde prožil dětství, už dlouho bydlí bývalý dlouholetý fotbalista Plzně František Sudík. "Viděli jste, co udělal Petrovi? To byl jasný úmysl," rozčiloval se.

Ve sportovních barech na Košutce se zákrok Hunta na brankáře Chelsea stále probírá. "V každém případě tam chyběla ohleduplnost. Udělal o jeden krok navíc a to neměl," vrátil se k zápasu Josef Čaloun, jedna z legend plzeňského fotbalu.

Reklama

Související témata: