Hlavní obsah

Nejlepší fotbaloví trenéři míří na sympozium do Prahy

Trenéři obou finalistů letošního fotbalového mistrovství světa Marcelo Lippi a Raymond Domenech, český reprezentační kouč Karel Brückner, ale i další přední domácí a zahraniční kormidelníci se zúčastní sympozia, které uspořádá v závěru týdne v Praze ve spolupráci s fotbalovým svazem Unie evropských fotbalových trenérů (UEFT).

Foto: fcjuventini.free.fr

Své trenérské zkušenosti přijede předávat i slavný Marcello Lippi.

Článek

V rámci programu čekají na jeho účastníky nejen teoretické semináře, ale také praktické ukázky přípravy.

Sympozium začne v pátek slavnostní večeří na půdě českého senátu a v sobotu ráno se rozběhnou naplno přednášky v Kongresovém centru. Všechny by se měly blížit společnému tématu, které tentokrát zní: Špičkový fotbal potřebuje špičkové trenéry - od detailu ke kreativitě.

"Pro náš fotbal je vyznamenání, že se nám podařilo sympozium získat. Ze zemí bývalého východního bloku se dosud uskutečnilo pouze na Slovensku, odkud pochází šéf unie pan Vengloš," vysvětlil na dnešním setkání s novináři místopředseda české trenérské unie Ladislav Valášek.

Konferenci povede Vengloš

Někdejší federální reprezentační trenér Jozef Vengloš jednání sympozia povede, ale vrcholem by mělo být vystoupení dvou současných trenérských hvězd. V pondělí 6. listopadu stráví den v Praze i francouzský kouč Domenech a jeho italský kolega Lippi, kteří seděli na lavičkách svých týmů při červencovém finále mistrovství světa. Se svou přednáškou vystoupí ve stejný den také jejich český kolega Karel Brückner, tradičně dorazí také technický ředitel UEFA Andy Roxburgh a jeho kolega z FIFA Holger Osieck.

Na praktické ukázky budou jezdit účastníci sympozia na stadion Sparty Praha na Letné. Povedou je výhradně domácí trenéři: ukázkový trénink budou v sobotu odpoledne řídit společně Vítězslav Lavička, Jaroslav Hřebík a Karel Večeřa, jejichž svěřenci budou účastníci studia trenérské profilicence - mimo jiné Horst Siegl, Radoslav Látal, Michal Horňák a další. Speciální trénink gólmanů zase předvedou Jan Stejskal a Petr Kouba, který byl minulý týden jmenován koučem brankářů u reprezentační dvacítky.

Účastníky čeká i doprovodný "kulturní" program, k němuž bude patřit prohlídka Prahy, večeře v restauraci u Kalicha a třeba i návštěva plzeňského pivovaru.

Reklama

Související témata: