Hlavní obsah

S Messim a doma chce Argentina po 18 letech vyhrát Copa América

PRAHA

Kdy, když ne teď, ptají se argentinští fotbalisté před pátečním startem 43. ročníku mistrovství Jižní Ameriky, kde už dlouhých 18 let čekají na triumf. Nedobrovolný půst, který výmluvně dokumentovaly také dvě poslední finálové prohry s úhlavním rivalem Brazílií, má skončit právě letos. Argentinci si na domácí půdě nepřipouštějí nic jiného než vysněný triumf. Dotáhnout je k němu má hvězdný soubor v čele s excelentním Lionelem Messim.

Foto: Fadi Al-Assaad, Reuters

Argentinec Lionel Messi se raduje z branky.

Článek

"Je naší povinností doma zvítězit," zní sebevědomě z argentinského tábora. Klíčovou otázkou u Argentinců, kteří turnaj odstartují v pátek zahajovacím duelem s Bolívií, možná bude, jak kouč Sergio Batista ukočíruje tým velkých jmen. Především přetlak v ofenzivě je obrovský: Messi, Carlos Tévez, Gonzálo Higuaín, Sergio Agüero, Diego Milito. Batista má k dispozici možná nejsilnější útočnou sestavu na světě a teď musí citlivě rozhodovat, jaký prostor kdo dostane.

Jisté je, že neotřesitelnou pozici má nejlepší hráč světa Messi. "Jsem přesvědčený o tom, že zase ukáže svoji genialitu. Lidé v Argentině si možná myslí, že národnímu týmu nedává tolik co Barceloně, ale to se teď změní. Leo (Messi) je připravený fanouškům přinést vítězství a dostane se mu respektu, který má v Barceloně," prohlásil Batista, který u reprezentace po loňském neúspěchu na mistrovství světa vystřídal Diega Maradonu.

Pro Argentince je stále bolestivá vzpomínka na čtvrtfinálový čtyřbrankový debakl s Německem. Letošní Copa América, na které už získali stejně jako Uruguay 14 triumfů, má být náplastí. Před turnajem se ale šikuje početný houf rivalů, kteří by Argentinu na jejím území rádi viděli na kolenou.

Jako vždy se nejvyššími ambicemi netají Brazilci, ale ti letos před turnajem zůstávají ve stínu velkých argentinských příprav. "Kanárci" budou útočit na mistrovský hattrick, nepředstaví se ovšem s nejsilnějším týmem.

Chybí Kaká, který není ve formě po vleklém zranění, stejně jako jeho spoluhráč z Realu Madrid Marcelo. Toho na šampionát nevzal kouč Mano Menezes, protože křídelní hráč se v březnu kvůli údajným problémům se zády vymluvil z přípravného utkání proti Skotsku, avšak vzápětí hrál za Real.

Brazilci spoléhají na silnou nastupující generaci, hlavním tahounem má být jednadvacetiletý útočník Alexandre Pato z AC Milán. "Může být novým Ronaldem nebo Romáriem," použil Menezes příměr při srovnání Pata s dřívějšími brazilskými ofenzivními ikonami.

Velká očekávání provázejí také start devatenáctiletého zázračného talentu Neymara. Ten před týdnem dotáhl Santos poprvé od éry Pelého k triumfu v Poháru osvoboditelů a hned byl srovnáván se svým legendárním předchůdcem. Brazilci si teď přejí, aby Neymara nerozhodily spekulace o možném přestupu, protože až miliardu korun za něj nabízejí Barcelona, Real, Chelsea a také ruská Machačkala.

Brazilci se ve skupině B musejí vypořádat s Venezuelou, Paraguayí a Ekvádorem. Argentinu čekají souboje s Bolívií, Kostarikou a Kolumbií. Ta také sází na svůj útočný klenot Falcaa, který letos 17 brankami pomohl Portu k výhře v Evropské lize.

Ve skupině C se poměří Uruguay s nejlepším hráčem loňského MS Diegem Forlánem, Peru, Chile a Mexiko. Ze základních skupin postoupí do čtvrtfinále týmy umístěné na prvních dvou pozicích a dvě mužstva s nejlepší bilancí z třetích míst. Finále je na programu 24. července.

Reklama