Hlavní obsah

V týmu Argentiny to vře. Blbečku, sepsul obránce Burdisso božského Messiho

CORDOBA/PRAHA

Nadávají mu, urážejí ho, hrozí mu pěstmi, žurnalisté stupňují své ataky a dávají mu co proto, dokonce i spoluhráči ho na place ponižují a titulují ho jako blbečka. Fotbalová Argentina už si našla viníka, proč se vystoupení její reprezentace na Copa Americe může proměnit v jednu velkou blamáž – božského Lionela Messiho. „Je mi zle, když slyším a čtu všechny ty pitomce, kteří ho kritizují. Hotová štvanice, jež se tady na něho pořádá,“ rozlítil se legendární Diego Maradona cítící povinnost zastat se kritizovaného Messiho.

Foto: Victor.R. Caivano, ČTK/AP

Argentinský trenér Sergio Batista (vpravo) a Lionel Messi na tréninku před zápasem s Kostarikou.

Článek

Argentina je na pokraji blamáže. V prvních dvou zápasech jihoamerického šampionátu jen remizovala s Kolumbií a Bolívií, a pokud v nočním utkání neporazí Kostariku, může skončit už ve skupině.

Na mistrovství, které pořádá. Doma, před svým publikem. Na šampionátu, do něhož vkládala tolik očekávání.

Žádný div, že fanoušci jsou rozlíceni. Čekali patnáctý triumf svých hvězd a namísto toho se strachují, aby jejich tým vůbec postoupil do čtvrtfinále Copa America. „Bude to pro nás první šampionátové finále,“ přiznal po příletu do Cordoby argentinský kouč Sergio Batista, jakou důležitost v sobě zápas jeho týmu s Kostarikou skrývá. Zvlášť, když musí bezpodmínečně vyhrát.

Trenér argentinské reperezentace Sergio Batista.foto: Reuters/Jorge Adorno

„Musíme být klidní a trpěliví. Najít ztracenou lehkost. A věřit Messimu, protože je to nejlepší fotbalista světa,“ opakoval do omrzení osmačtyřicetiletý kouč, který na olympiádě v Pekingu dovedl Argentinu ke zlatým medailím a po nezdaru první reprezentační garnitury na loňském mistrovství světa se ujal Messiho a spol.

Teď prožívá kritické chvíle. A Lionel Messi také, protože Argentina ho viní, že k zápasům v reprezentačním dresu nepřistupuje ani zdaleka s takovým zaujetím a nasazením, jako k zápasům v barvách Barcelony. A dokonce i spoluhráči si to o něm myslí... V samém závěru zápasu s Kolumbií se do něho pustil legionář z AS Řím Nicolas Burdisso. „Blbečku, musíš bojovat do posledního balónu,“ sepsul Messiho na trávníku, což televizní kamery zachytily a noviny byly a jsou plné toho, jak to v argentinském týmu vře.

„Tak to mezi chlapy chodí. Občas prostě padnou ostřejší slova, z nichž není třeba dělat velké závěry,“ snažil se před utkáním s Kostarikou ukonejšit Batista fotbalový národ trenér a na důkaz pravdivosti svých slov oznámil, že jak obránce Burdisso, tak i Messi proti Kostarice nastoupí v základní sestavě.

Čtyři další změny v sestavě se však chystá udělat, takže Combiasso (Inter), Banega (Valencie), Tévez (Manchester City) a Lavezzi (Neapol) hrát nebudou. I rozestavení mužstva změní a namísto dosud praktikovaného systému 4-3-3 zvolí rozestavení 4-2-3-1.

Lionel Messi a spol. nenaplňují zatím očekávání. Pokud neporazí Kostariku, změní se jejich vystoupení na Copa Americe v blamáž.foto: Reuters/Guillermo Granja

„Praktikoval jsem ho s olympijským mužstvem a přinesl nám úspěch. A hlavně – dovolil nám plně využít fotbalových kvalit a předností Messiho,“ vysvětlil Batista svůj záměr před zápasem, který pro Argentinu představuje první turnajové finále.

On, stejně jako nešťastný a ze všech stran urážený Messi věří, že 24. července nastoupí Argentina i k tomu druhému. Opravdovému, v němž získá patnáctý titul jihoamerického šampiona.

Reklama

Související témata: