Hlavní obsah

VIDEO: Vše odpuštěno. Olé, olé, Messi, vzývá Argentina už zase božského Lionela

CORDOBA/ PRAHA

Už je zase velkou hvězdou. Božským Lionelem. Fantastickým Messim. Fotbalová Argentina mu v pondělní noci všechno odpustila, neboť on dovedl reprezentaci k výhře nad Kostarikou a postupu do čtvrtfinále Copa América. „Olé, olé, Messi, Messi,“ oslavovalo ho pětapadesát tisíc diváků na stadiónu Maria Kempese v Cordobě, když nachystal Agüerovi a Di Mariovi šance, z nichž jeho spoluhráči vítězství pečetili.

Foto: Felipa Dano, ČTK/AP

Argentinská radost, aneb střelci gólů Agüero (uprostřed), Di Maria (vlevo) a nahrávač Messi se radují.

Článek

Spílali mu, proklínali ho, po prvních dvou utkáních argentinské reprezentace na jihoamerickém šampionátu ho zatratili. I spoluhráči Messimu vyčítali, že v modrobílých barvách své země není ochoten bojovat tak, jako v Barceloně. „Blbečku, musíš bojovat do posledního balónu,“ sepsul ho obránce Nicolas Burdisso v samotném závěru druhého zápasu ve skupině proti Kolumbii.

Leo? Osobnost s velkým charakterem

Po výhře nad Kostarikou je Messi už zase za fotbalového boha. „Odehrál skvělý zápas. Věřil jsem, že bude zářit on a s ním i celý tým a má důvěra došla naplnění,“ úlevně si oddechl kouč argentinské reprezentace Sergio Batista, že jeho tým první šampionátové finále zvládl a hrozící blamáž odvrátil.

Trenér argentinské reperezentace Sergio Batista.foto: Reuters/Jorge Adorno

Sám proto udělal hodně. Věřil Messimu a jeho fotbalovému kumštu, věřil všem hráčům, které si pro šampionát vybral. A také jim to neustále vštěpoval. „Potřebovali jsme získat zpátky sebedůvěru, což vyžadovalo změnit panující mentalitu. Proto jsme v uplynulých dnech s hráči neustále hovořili. Nejen s Leem, ale i s ostatními,“ prozrazoval Batista, co pro něho bylo před duelem s Kostarikou nejdůležitější.

"Messi dokázal, jak velkou osobností je a jaký charakter má. Po prvních zápasech to měl hodně těžké, ale on dokázal, že i takovéto situace je schopen zvládnout," dodával kouč argentinské reprezentace.

Batista však udělal  ještě víc. Sáhl do sestavy, i taktiku pozměnil. Inspirován úspěšným tažením olympijského týmu před třemi lety v Pekingu, které dirigoval, dopřál Messimu daleko víc volnosti, než v prvních dvou zápasech Copa America.

„On ji potřebuje. A dostatek prostoru také, aby se snadněji dostával k míči. Pak je schopen zářit tak, jako proti Kostarice. Dokazovat, že nejlepším hráčem světa,“ velebil trenér Batista svou hvězdu.

Argentinec Sergio Agüero byl nejlepším hráčem na hřišti. Dal dvě branky.foto: Reuters/Enrique Marcarian

Agüero: Stejně skvělé, jako v Pekingu

Velebili ji však i spoluhráči. „Byl to nejlepší zápas, jaký jsem v argentinské reprezentaci sehrál. Snad jen semifinálové střetnutí na olympiádě v Číně, v němž jsme porazili 3:0 Brazílii, se s ním dá srovnat,“ rozplýval se legionář z Atlétika Madrid Agüero, jemuž Messi nahrával na důležitý druhý gól.

„Leo je pro nás strašně důležitým hráčem. Přímo člověka nutí, aby ho hledal a dával mu balóny, protože on pak na oplátku posílá spoluhráčům ještě lepší přihrávky,“ vyznal se střelec dvou branek Agüero z obdivu k barcelonské hvězdě.

Messi byl z trenérových slov a díků svých spoluhráčů naměkko. Z ovací publika zrovna tak. „Všem děkuji za podporu, kterou jsme potřebovali a jíž se nám dostalo,“ děkoval diváků na Kempesově stadionu v Cordobě. „Teď už se těšíme na další šálky kávy, jež nás čekají,“ zažertoval si.

Tribuny skandovaly jeho jméno, Lionel Messi divákům v Cordobě děkoval.foto: Novinky/Fernando Vergara

„Postoupili jsme, získali klid a teď už nás nemusí zajímat, jakou esenci bude mít káva, kterou budeme v dalších šampionátových zápasech pít. Víme, kdo jsme a co umíme a soustředíme se jen sami na sebe a naši hru,“ přidal se k Messimu jeho barcelonský spoluhráč Gabriel Milito a potvrdil, že po  prvním malém finále proti Kostarice myslí fotbalová Argentina na velké finále, jež je na programu v neděli 24. července.

Reklama

Související témata: