Hlavní obsah

Diego Forlán. Hvězda, kterou provází fotbalová krása i dojemný příběh

Ve své dosavadní kariéře se může pochlubit dvěma tituly nejlepšího střelce španělské ligy, dvakrát se stal držitelem Zlaté kopačky a snad nejzaslouženěji byl po MS 2010 vyhlášen nejlepším hráčem šampionátu. Uruguayský útočník Diego Forlán se díky skvělým výkonům, zejména v zápase proti JAR, kde skóroval dvakrát, stal pro družstvo naprosto nepostradatelným.

Foto: ČTK/AP

Diego Forlán

Článek

Uruguayský útočník se narodil před 32 lety do rodiny fotbalistů. Jeho otec Pablo, dobrý přítel legendárního Maradony, hrál v šedesátých letech v uruguayské reprezentaci a jeho děda zase za Independente v Argentině, kde rovněž Diego začínal svou profesionální kariéru v roce 1998.

Do dnešní doby hrál ještě za tři významné evropské kluby. V Manchesteru United pod taktovkou Sira Alexe Fergusona, se kterým slavil úspěch v Premier League v sezóně 2002/2003. Ve španělském Villarealu vydržel do roku 2007, kdy ho odkoupil Atlético Madrid. S klubem pak v květnu 2010 získal pohár Evropské ligy, když svými dvěma góly zajistil vítězství týmu.

Během mistrovství světa se však média zaměřila na něco jiného než na Forlánovy výkony na trávníku. Všechny zajímal dojemný příběh o jeho sestře Alejandře, která ochrnula po dopravní nehodě v roce 1991. Přední světové bulváry - jako je anglický list The Sun - psaly o tom, jak dvanáctiletý Diego prohlásil, že se stane slavným fotbalistou, aby mohl vydělat peníze na sestřino léčení. Oba však toto tvrzení odmítají.

I když Diego svou sestru miluje a ve všem podporuje, jen těžko zjistíme, proč si vybral fotbal místo tenisu, ve kterém jako mladík také exceloval. Alejandra se po nehodě nevzdala, vystudovala psychologii a přesvědčuje ostatní o důležitosti bezpečného provozu na silnicích. V jejím boji jí pomáhá i Diego, který se rovněž zapojil do kampaně.

Diego Forlán se divákům představí v zápase s Argentinou, který opět přinese živě stanice Sport 1.

Reklama

Související témata: