Hlavní obsah

VIDEO: Mladičký Brazilec Neymar vrátil naštvaným kritikům úder. Dal dva góly

CORDOBA/ PRAHA

Dal druhý gól, dvacet minut před koncem duelu s Ekvádorem pojistil brazilskou výhru i postup do čtvrtfinále a na oslavu vítězné trefy si pak mladičká hvězda „kanárků" Neymar přiložila prst k uchu. Gesto, jímž mimořádný talent reagoval na kritiku, která se na něho po prvních zápasech na jihoamerickém šampionátu snesla. Teď chtěl slyšet aplaus bariér.

Foto: Ricardo Mazalan, ČTK/AP

Brazilec Neymar dal gól a gestem naznačil, že chce slyšet aplaus bariér...

Článek

Sepsuli ho, protože ani on nesplnil v prvních zápasech brazilské reprezentace na Copa America očekávání. V úvodním duelu proti Venezuele se neprosadil vůbec, ve druhém proti Paraguayi ho trenér Menezes dokonce osm minut před koncem vystřídal a poslal na hřiště Freda, který zachránil Brazílii alespoň remízu.

Devatenáctiletý Neymar, za něhož jsou evropské velkokluby - madridským Realem počínaje a londýnskou Chelsea, Barcelonou a Manchesterem City konče - ochotny zaplatit v přepočtu miliardu korun, dostával co proto ze všech stran.

V rozhodujícím střetnutí skupiny B však dokázal, jak obrovský potenciál se v něm skrývá. Společně s o dva roky starším legionářem z AC Milán Alexandrem Patem dali každý po dvou gólech a zařídili brazilskou výhru.

Alexandre Pato se na vítězství brazilského týmu podílel dvěma góly.foto: ČTK/AP/Felipe Dana

„To gesto bylo vzkazem pro všechny, kteří mě kritizovali. Nepotřebuji nikomu nic dokazovat,“ vzkazoval prostřednictvím brazilských novinářů svým kritikům. Při odchodu k autokaru už Neymar svá slova zlehčoval. „Ne, vtipkoval jsem, to gesto bylo jen vzkazem pro mého přítele. Uznávám, že proti Paraguayi jsem hrál špatně a teď jsem rád za vítězství i vstřelené branky.“

Radoval se pochopitelně nejen Neymar, ale celá brazilská reprezentace. „Byl to pro nás strašně důležitý zápas, v němž jsme museli vyhrát za každou cenu. Povedlo se nám to, všichni jsme dali do utkání něco navíc a díky tomu jsme předvedli skvělý fotbal,“ pochvaloval si útočník ve službách AC Milán Alexandre Pato. „Teď jsme ve čtvrtfinále a na všechno, co se odehrávalo dosud, můžeme zapomenout. Copa America pro nás začíná nanovo.“

I kouč Mano Menezes, jenž poskládal brazilskou reprezentaci vesměs z mladíků, jejichž vrchol má přijít za tři roky na světovém šampionátu v roce 2014 v Brazílii, si vystoupení svých svěřenců pochvaloval. „Hráli jsme výborně, ale budeme hrát ještě lépe. Ve čtvrtfinále proti Paraguayi, v dalších zápasech rovněž. Věřím svým mladým hráčům, protože v nich je brazilská budoucnost,“ glosoval první turnajovou výhru a hlavně pro Neymara měl slova chvály.

„Byl takový, jak ho znám. Bojoval, útočil, dal dva góly, ale zároveň se vracel a bránil. Je součástí týmu a kolektivního ducha, jenž v našem mužstvu vládne,“ vyzdvihoval Menezes výkon mladé hvězdy.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články