Hlavní obsah

VIDEO: Venezuelci dobývají Ameriku. Nepohrdejte námi, volá kouč

SAN JUAN

Mluvil pořád stejně, nikdo však kouče Venezuely nebral na vědomí. Jeho mužstvo bylo na Copa America outsiderem všech outsiderů. Týmem, který měl skončit své účinkování už ve skupině, jako prakticky pokaždé. „Nepohrdejte námi. Zasloužíme si respekt,“ opakoval trenér fotbalové reprezentace Venezuely César Farías po příletu do dějiště jihoamerického šampionátu v Argentině a tatáž slova vytasil i po senzační čtvrtfinálové výhře 2:1 nad Chile.

Foto: Jorge Saenz, ČTK/AP

Venezuelský kouč César Farías s vlajkou své země nad hlavou slaví historickýn postup do semifinále.

Článek

Byli na odpis, už když do Buenos Aires přiletěli. Vždyť Venezuela se jako jediný jihoamerický stát nedokázala nikdy v historii probojovat na mistrovství světa a když před čtyřmi lety pořádala Copa America ve své zemi, slavila postup ze skupiny jako historický úspěch. A v Argentině měla dopadnout přinejlepším stejně.

Jeho troufalosti se všichni smáli

Však se také venezuelskému kouči Faríasovi vysmívali, když po příletu prohlásil: „Přijeli jsme sem sehrát šest utkání!“ Taková troufalost. Outsider všech outsiderů a chce hrát o medaili.

„Možná nejsme tak skvělí, jako jiná mužstva. Určitě nemám takové hvězdy, jako soupeři, ale přivezl jsem celek, který ctí vyrovnanost ve všech řadách a týmový duch,“ argumentoval osmatřicetiletý kouč, jenž se mužstva ujal před necelými čtyřmi lety poté, co jeho předchůdce Richarda Paeze napadli rozlícení fanoušci národního týmu a on sám rezignoval.

Za tu dobu vtiskl mužstvu tvář. Přetvořil ho k obrazu svému. Naučil ho vyhrávat.

Gabriel Cichero se raduje z gólu, který poslal Venezuelu do semifinále.foto: ČTK/AP/Jorge Saenz

Filozofie, kterou převzali i hráči

"Jsme Venezuelci a musíme na to být hrdí. Hrajeme, když máme hrát, trpíme, když máme trpět, trestáme, když můžeme trestat,“ prozradil svou životní i fotbalovou filozofii, kterou naučil i hráče. Teď z ní na Copa America profituje. Jeho svěřenci ve skupině remizovali s Brazílií, porazili Ekvádor a uhráli nerozhodný výsledek s Paraguayí. V nedělním čtvrtfinále pak zvítězili nad favorizovaným Chile a jsou v semifinále. Poprvé v historii.

„Je to historická chvíle pro celou naši zemi, protože proti veškerému očekávání jsme v semifinále my. Vítězství věnujeme našim rodinám a celé zemi, ale my se s ním nespokojíme. Chceme dojít ještě dál,“ prohlásil Farías po výhře v San Juánu a postupu do středečního semifinále v Mendoze, kde na Venezuelu čeká Paraguay.

Farías: Nejsme arogantní, jako soupeři

„Máme své zbraně. A nejsme arogantní, jako naši soupeři, ba naopak, je v nás potřebná pokora,“ neodpustil si venezuelský trenér výtku adresovanou všem protivníkům, s nimiž jeho svěřenci na jihoamerickém šampionátu zatím hráli.

Nejvíce mu ležela v krku Brazílie a její mladá hvězda Neymar. S devatenáctiletým brazilským supertalentem se dokonce chytil o přestávce prvního zápasu ve skupině při ochodu ze hřiště pod krkem tak vehementně, že je museli funkcionáři a ostatní hráči roztrhnout. Faríasovi se totiž nelíbilo, že po faulu na jednoho z jeho svěřenců nezakopl Neymar balón do autu a naopak založil rychlý protiútok, což mu slovně i ručně vyčetl.

Teď může být v  klidu. S Brazílií a Neymarem se už na jihoamerickém šampionátu nepotká. Neboť "kanárci" se pakovali, zatímco Venezuela postupuje dál.

Videa nejen z turnaje Copa América najdete ZDE.

Reklama

Související témata: