Hlavní obsah

Opičí skřeky, nacistické pozdravy. Rasismus v duelu s Anglií stál místo šéfa bulharského fotbalu

Sofie/Praha
Aktualizováno

Nechutné! Fotbalisté Anglie tmavé pleti Raheem Sterling a Tyrone Mings se stali během kvalifikační bitvy v Bulharsku v české skupině terčem rasistů. Ti vydávali opičí skřeky, hučeli a neodpustili si ani nacistický pozdrav. Duel byl dvakrát přerušen, ale Angličané nakonec nenaplnili předzápasové vyhlášení, že v případě rasistického chování fanoušků odejdou ze hřiště. Ostrovní tým vyhrál 6:0, radost ale kazil hráčům rasistický škraloup. Trenér Bulharska Krasimir Balakov tvrdil, že pokřiky fanoušků neslyšel. Incident nyní šetří UEFA. Na svou funkci už rezignoval šéf bulharského fotbalu Boris Michajlov, kterého vyzval k rezignaci premiér Bojko Borisov.

Fanoušci na kvalifikačním zápase mezi Bulharskem a Británií řvali jako opiceVideo: Reuters

 
Článek
Fotogalerie

„Odejdeme ze hřiště a dáme lekci rasistům," tak zněla výhružka fotbalistů Albionu před kvalifikačními duely v Česku a Bulharsku. Hvězda Manchesteru City Sterling a hráč Aston Villy Mings ale v Sofii stejně čelili nechutným opičím skřekům, hučení a v hledišti byly vidět i nacistické pozdravy.

Poprvé se přestalo hrát ve 28. minutě, kdy si sudímu postěžoval Mings. „Hej, slyšel jsi to," obrátil se naštvaně na sudího. Chorvatský rozhodčí Ivan Bebek zastavil hru na šest minut.

Hlasatel pak varoval fanoušky, že pokud budou podobné incidenty pokračovat, bude zápas znovu přerušen a následně může být i ukončen.

„Rasismus na stadionech nemůže a nebude tolerován. Pokud bude podobné chování pokračovat, hrozí ukončení zápasu," vyzval fanoušky, aby se podobných projevů zdrželi. Jenže ti neposlechli. Vše si pečlivě zaznamenával i delegát UEFA Danila Filacchione

Těsně před poločasem byla hra zastavena znovu, tentokrát na dvě minuty. To už musely hlediště opustit desítky Ultras. K fanouškům promluvil i bulharský kapitán Ivelin Popov a prosil je, aby přestali s rasistickými projevy.

Foto: Carl Recine, Reuters

Manažer anglické fotbalové reprezentace Gareth Southgate hovoří s rozhodčím Ivanem Bebekem poté, co byl kvůli rasistickému chování fanoušků v první půli přerušen kvalifikační zápas v Bulharsku.

Angličané jeho počin sice ocenili, ale minul se účinkem. Anglická Fotbalová asociace požádala UEFA o vyšetření incidentů během duelu. „FA může potvrdit, že hráči Anglie byli při utkání kvalifikace EURO 2020 proti Bulharsku podrobeni odpornému rasistickému chování. To je nepřijatelné na jakékoli úrovni hry a žádáme o okamžité vyšetřování. Uvědomujeme si, že nejde o první incident tohoto druhu směřovaný na naše hráče. Ve společnosti není místo pro takové chování, natož ve fotbale. Naléhavě žádáme UEFA o prošetření těchto událostí," stojí prohlášení Fotbalové asociace.

UEFA po utkání vše odmítla komentovat. Trenér Bulharů Krasimir Balakov před utkáním tvrdil, že v Anglii mají s rasismem větší problém než v jeho zemi. „Nejsem si jistý, že má pravdu," vzkázal legendě anglický reprezentant Sterling. „Neznám krásnější způsob pro hráče tmavé pleti, jak se může rasistům v hledišti odměnit než tak, že pomohl fotbalově zničit jejich tým," poznamenal autor dvou branek anglického týmu. „Je mi líto, že je Bulharsko na stadionu zastoupeno takovými idioty. Každopádně. Vracíme se domů s výhrou 6:0 a odvedli jsme svou práci. Našim fanouškům děkujeme za podporu."

Foto: Carl Recine, Reuters

Angličtí fotbalisté a jejich trenér Gareth Southgate diskutují s rozhodčím Ivanem Bebekem během utkání kvalifikace EURO 2020 v Bulharsku kvůli rasistickému chování fanoušků.

Bulharský kouč Balakov po utkání prohlásil, že žádné rasistické popěvky neslyšel. „Naši fanoušci jen nebyli spokojeni, jak tým hrál. Ale žádné popěvky jsem neslyšel," tvrdil bývalý vynikající fotbalista.

Na sociálních sítích se začalo o utkání hodně diskutovat. "UEFA s tím už konečně musí něco udělat!" napsala třeba hvězda Manchesteru United Jesse Lingard. Bývalý reprezentant Rio Ferdinand na něj navázal a vyzval UEFA k činům. „Ukážou nám fotbalové šéfové, že berou rasismus vážně? # NoToRacism." Další z bývalých vynikajících fotbalistů Chris Kamara vše zakončil na sociálních sítích prosbou. „Nedovolte rasistům vyhrát."

Foto: Carl Recine, Reuters

UEFA MAFIA - NO RESPECT. Takový vzkaz poslali bulharští chuligáni vedení UEFA během utkání s Anglií během kvalifikace o postup na EURO 2020.

Bulharům hrozí tvrdý trest od UEFA, protože už proti Anglii měli kvůli rasistickým incidentům ze zápasů s Kosovem a Českou republikou uzavřenou část stadionu. Nyní jim hrozí ještě tvrdší tresty, včetně uzavření celého stadionu pro listopadový zápas s českým týmem.

První následky bulharský svaz pocítil už dnes, protože předseda vlády Bojko Borisov nařídil zastavení veškeré státní podpory včetně finanční, dokud neodstoupí šéf fotbalové federace Boris Michajlov, což se také o pár hodin později stalo. Podle agentury Reuters o tom informoval ministr sportu Krasen Kralev. Britská vláda uvedla, že požádá UEFA o důkladné vyšetření událostí.

Reklama

Související témata: