Hlavní obsah

Tvrdé tresty, ty nejpřísnější, žádal Stoičkov. Vzápětí se rozplakal

Sofia/Praha

Nejlepší bulharský fotbalista historie Christo Stoičkov požaduje přísné tresty za skandální chování diváků v pondělním kvalifikačním utkání o postup na EURO 2020 proti Anglii (0:6), v němž fanoušci hajlovali a rasisticky uráželi hráče soupeře tmavé pleti. Incident se stal ve skupině, kde hrají i čeští fotbalisté.

Foto: Profimedia.cz

Legendární bulharský útočník Christo Stoičkov na MS v roce 1994.

Článek
Fotogalerie

„Jaká opatření přijmout? Zavřít stadiony nebo i vyloučit týmy včetně reprezentace ze soutěží. Na pět roků, jako před lety v Anglii," připomněl Stoičkov trest pro anglické kluby, který jim UEFA vyměřila po tragédii ve finále PMEZ v roce 1985 v Bruselu, kde před duelem Liverpoolu a Juventusu Turín zemřelo 39 lidí.

„Nemluví se mi o tom lehce, ale musíme postupovat nekompromisně, lidé si nezaslouží trpět. Myslíte, že se jako Bulhar v tuto chvíli cítím příjemně?" nechal se slyšet někdejší hvězdný útočník a trenér národního týmu v letech 2004 - 2007 v televizním pořadu sportovního kanálu TUDN, kam byl pozván jako host. Vzápětí sklopil hlavu a rozplakal se.

Chuligáni v pondělním duelu v „české" skupině rasisticky uráželi anglické fotbalisty tmavé pleti, terčem se stali především Raheem Sterling a Tyrone Mings, na které mířily nejen opičí skřeky a bučení, ale i zvednuté pravice. Utkání v Sofii muselo být dvakrát přerušeno a UEFA již zahájila disciplinární řízení. Bulharský trenér Krasimir Balakov se anglické reprezentaci za ostudné chování diváků omluvil, incident nicméně stál místo šéfa bulharského fotbalu Borislava Michajlova.

Třiapadesátiletý Stoičkov během své hvězdné kariéry vyhrál v roce 1994 Zlatý míč a v Barceloně získal čtyři tituly ve španělské lize a Champions League. Paradoxně byl i on zapleten do rasistického skandálu, připomíná list Daily Mail. Na ME v roce 1996 ho obvinil francouzský reprezentant Marcel Desailly, že jemu i dalším hráčům afrického původu nadával.

Bulharské ikoně však nebylo nic prokázáno.

Reklama

Související témata: