Hlavní obsah

Přestup na Ostrovy neřeší, zato nadšení z Ruska si přivezl mladík Král i na sraz reprezentace

zp, dosSport.cz

Jasně že mu zájem z Ostrovů lichotí. Pochopitelné, že by si fotbalovou Premier League jednou chtěl zahrát. Teď však mladý záložník české reprezentace Alex Král obléká dres moskevského Spartaku a rozhodně si nestěžuje. Zvlášť po příchodu německého kouče s italskými kořeny Domenica Tedesca, který po krajně nevydařeném startu do ruské ligy vystřídal na trenérské lavičce Spartakovců Olega Kononova.

Zájem z Premier League? Je to můj sen, ale zatím je to jen zájem, ne smlouva, říká Alex KrálVideo: Sport.cz

 
Článek

„Co spokojený, jsem přímo nadšený. Kvalitou ruské ligy, zázemím, které ve Spartaku máme, tréninky, stejně jako životem v Moskvě," pochvaluje si Král letní přestup z pražského Edenu i po prvních měsících, které v Rusku prožil.

Pod vedením mladého, teprve čtyřiatřicetiletého Tedesca, který před příchodem do Ruska trénoval půldruhého roku bundesligové Schalke, se moskevský Spartak přece jen probral, takže momentálně figuruje v tabulce na šesté příčce.

Foto: Sport.cz

Alex Král v dresu Spartaku Moskva.

„Pochopitelně že to neodpovídá ambicím Spartaku, ale druhou polovinu soutěže máme ještě před sebou," připomíná Král, že devítibodové manko na první pětku ruské ligy není zase až tak propastné. Zvláště, když po příchodu německého kouče jdou výkony mužstva nahoru a Spartak sbírá body.

„Trenér trochu pozměnil rozestavení i taktiku, s jeho příchodem se zvýšila i motivace, protože každý si chtěl říct o místo v základní sestavě. Do výkonů i výsledků se to samozřejmě promítlo, takže jsme se hodně zvedli. Začali jsme remízou s Kazaní, ale hned v dalším kole jsme vyhráli derby s Lokomotiv Moskva," líčí mladý český legionář obrat, k němuž došlo a díky němuž Spartak posbíral pod vedením Tedesca během čtyř kol sedm bodů a prodral se alespoň na zmíněnou šestou příčku tabulky.

I přičiněním Krále, kterého se trenérská rošáda nijak nedotkla, takže v základní sestavě Spartaku dál pravidelně nastupuje a pod Tedescem plní de facto stejnou roli a úkoly, jaké měl pod Kononovem.

V první půli nám chybělo skoro všechno, ve druhé jsme chtěli fanoušky získat zpátky, říká Alex Král.

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

„Moje pozice se skutečně nezměnila, a i s herním vytížením jsem spokojený," nemá sebemenší důvod ke steskům.

Zářijové selhání v Kosovu mementem

Nechtěl by je samozřejmě mít ani po nadcházejících duelech české reprezentace, která nejprve ve čtvrtek narazí v kvalifikaci o EURO 2020 na Kosovo a poté za tři dny v Sofii na Bulharsko.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český záložník Alex Král a Risto Radunovič z Černé Hory.

„Chceme se prezentovat stejně jako při posledním domácím utkání proti Angličanům. Dravě, sebevědomě, prostě fotbalem, jaký chceme hrát i v budoucnu," je Král přesvědčený, že zářijové selhání v Prištině právě v duelu s Kosovem poslouží jako velké varování.

„Měli jsme tam šance, které se nám ovšem nepovedlo proměnit, domácí naopak těžili z naší nepozornosti a vstřelili dva góly. Nebyl to od nás přesvědčivý výkon, ale na čtvrteční plzeňskou odvetu budeme připraveni. Chceme vyhrát, chceme na EURO. Vždyť je to nejvíc, čeho můžeme dosáhnout, " věří Alex Král, že česká reprezentace hned první postupový mečbol ve čtvrtek v Plzni promění a na šampionát se kvalifikuje.

Foto: Sport.cz

Tady je teď Královo...

A to přesto, že půjde o těžší zápas než proti Angličanům. Psychicky určitě. "Proti Anglii nám totiž nikdo příliš nevěřil, teď ovšem vyhrát musíme. Snadné to ale nebude. Fotbalové kvality týmu Kosova jsou podceňované, ale oni mají fakt dobré hráče, kteří nastupují i v Premier League," připomíná.

I pro Krále je pochopitelně anglická Premier League velkým snem, jímž se nijak netají. Ale že by se sen zhmotnil v realitu? Že by se zájem projevovaný Evertonem proměnil v transfer?

„Do léta určitě ne. A hlavně - něco jiného je projevovat zájem a něco jiného položit na stůl konkrétní smlouvu. Jasně že bych si chtěl Premier League jednou zahrát, což ale znamená, že na ni musím být dokonale připravený. Nechtěl bych přijít na Ostrovy a pak jen vysedávat na lavičce mezi náhradníky. Proto volím raději postupné kroky a teď se koncentruji hlavně na výkony ve Spartaku a reprezentaci," ujišťuje Král, že jeho fotbalová filozofie se ani v Rusku nijak nezměnila.

Reklama

Související témata: