Hlavní obsah

Jeden zápas kariéru nedělá, ví spasitel Ondrášek. S Krmenčíkem se ještě nepral

Praha

Zařadil se po bok Kollerů, Barošů a dalších kanonýrů, kteří se trefili hned při svém mezistátním debutu. Příběh Zdeňka Ondráška je však přece jen unikátní. K premiéře přiletěl muž s přezdívkou Kobra jako žolík z Ameriky až ve třiceti letech a svým gólem před měsícem skolil dosud suverénní Anglii (2:1), což by pro fotbalovou reprezentaci mělo znamenat klíčový bodový zisk pro postup na EURO 2020. „Kobra je připravená udělat vše, abychom vyhráli,“ hlásí Ondrášek před čtvrtečním duelem s Kosovem v Plzni, po němž už Češi hodlají slavit.

Útočník Zdeněk Ondrášek je víc hladovej. Věří, že na něm třítýdenní zápasové manko nebude znátVideo: Sport.cz

 
Článek

Býval jsem divoký a hloupý, přiznává po letech. Kvůli dluhům s fotbalem málem skončil, během angažmá v Českých Budějovicích byl schopný klidně sedmdesát procent výplaty naházet do herních automatů.

Cizina ho však změnila a nejspíš i zachránila. Zdeněk Ondrášek dospěl až ke šťastnému konci. Ve třiceti letech se stal spasitelem českého fotbalu.

„Skvělé, neuvěřitelné. Debutovat ve třiceti a hned dát gól Anglii. Ale jeden zápas kariéru nedělá, žit z něj celý život nebudu. Život mi nezměnil, možná rodina byla trochu šťastnější a přátelé mi gratulovali," líčí útočník Dallasu.

„Anglie už je za námi. Teď čeká nový zápas, úplně jiný. Pro mě je teď největší cíl Kosovo," dodává.

Sláva může zmizet lusknutím prstů

Nejlepším střelcem národního týmu v probíhající kvalifikaci je Patrik Schick. Kvůli zranění nepřijel, o jeho místo v sestavě se Ondrášek pere s plzeňským Michaelem Krmenčíkem. Třetím ve hře je jablonecký Martin Doležal.

„Každý se chce v tréninku ukázat trenérovi, že je dobře připravený. Ještě jsme se nepoprali jeden na jednoho, ale určitě je vidět, že každý chceme ukázat to nejlepší," usmívá se zámořský legionář.

Útočníci, kteří ozdobili mezistátní debut gólem
Jan Koller
Belgie - ČR 0:1 (2. září 1999, přátelsky), 1 gól (hrál celý zápas)
Milan Baroš
ČR - Belgie 1:1 (25. dubna 2001, přátelsky), 1 gól (45 minut)
David Lafata
ČR - Wales 2:1 (2. září 2006, kval. ME), 2 góly (15 minut)
Tomáš Necid
San Marino - ČR 0:3 (19. listopadu 2008, kval. MS), 1 gól (24 minut)
Václav Kadlec
Lichtenštejnsko - ČR 0:2 (12. října 2010, kval. ME), 1 gól (64 minut)
Patrik Schick
ČR - Malta 6:0 (27. dubna 2016, přátelsky), 1 gól (24 minut)
Michael Krmenčík
ČR - Norsko 2:1 (11. listopadu 2016, kval. MS), 1 gól (81 minut)
Zdeněk Ondrášek
ČR - Anglie 2:1 (11. října 2019, kval. ME), 1 gól (25 minut)

Díky gólu Anglii se stal hrdinou. Spousta lidí by v sestavě ráda viděla právě jeho.

„Zvýšený zájem jsem samozřejmě vnímal, ale vím, jak to je. Sláva nemusí trvat stále, všechno se může obrátit lusknutím prstů. Znám české fanoušky," šklebí se.

Správnej blázen Zdeněk Ondrášek. Svítivou barvu venkovních reprezentačních dresů chtěl mít na hlavě

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

„Poláci nejsou o moc jiní. Když chce být člověk oblíbený, aby ho lidi měli rádi, musí na hřišti pokaždé nechat všechno. V Norsku jsem divákům nerozuměl, takže byl klid. Českým fanouškům nejvíc rozumím, takže slyším, co na mě křičí, i kdybych nechtěl. To je rozdíl," líčí Ondrášek.

Formu si udržoval v Polsku

Jakmile se vrátil do Ameriky, zchladilo ho vyřazení jeho Dallasu v prodloužení prvního kola play off MLS od pozdějšího vítěze Seattlu. Od 19. října tedy nehrál zápas, věří však, že je připraven. Pomohlo mu, že minulý týden trénoval s bývalým klubem Wislou Krakov. Spokojená tak byla i jeho polská přítelkyně.

„V Polsku jsem měl i více času srovnat se s časovým posunem. Cítím se dobře a samozřejmě mi chybí zápasy, už se nemůžu dočkat. Jestli dostanu šanci, tak se těším na hřiště," slibuje Ondrášek.

Reklama

Související témata: