Hlavní obsah

Anglie - Černá Hora 7:0Kanonáda Albionu! Fotbalisté Anglie, Francie a Turecka si zajistili místo na ME. Bulhaři padli

Praha
Aktualizováno

Fotbalisté Anglie v jubilejním 1000. zápase rozstříleli 7:0 Černou Horu a zajistili si místo na mistrovství Evropy. Postup ve čtvrtek oslavili rovněž mistři světa z Francie, Česká republika a také Turecko, naopak až do posledního kola budou muset o místo na EURO bojovat obhájci titulu Portugalci, přestože deklasovali 6:0 Litvu.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Anglický útočník Harry Kane znovu osvědčil pověst kanonýra.

Článek

Anglii by sice k postupu stačil i bod, ale domácí tým nedal při sváteční příležitosti ve Wembley soupeři šanci. Díky hattricku kapitána Harryho Kanea vyhrál první poločas 5:0, když všech pět branek nastřílel za úvodních 37 minut. Rychlejších pět gólů dali Angličané naposledy v roce 1946 za 35 minut Nizozemsku. Šestadvacetiletý Kane se v pořadí anglických střelců posunul na šesté místo o gól před slavného Alana Shearera. Kane má na kontě 31 zásahů ve 44 zápasech, Shearer dal 30 branek v 76 utkáních.

Výběr trenér Garetha Southgatea o dva góly zaostal za nejvyšší soutěžní výhrou a vyhrál šestý ze sedmi kvalifikačních zápasů. Spolu s ním ve čtvrtek oslavila postup na EURO také česká reprezentace, která Anglii po senzačním domácím vítězství 2:1 připravila jedinou dosavadní ztrátu v kvalifikaci.

Foto: Carl Recine, Reuters

Harry Kane v souboji s černohorskou přesilou.

Místo na šampionátu mají v předstihu jisté i Turci díky bezbrankové remíze s Islandem. Tento výsledek na turnaj poslal rovněž mistry světa Francouze ještě před jejich utkáním s Moldavskem. V něm evropští vicemistři sice od deváté minuty prohrávali, ale ještě do přestávky srovnal Raphaël Varane a výhru z penalty zajistil v 79. minutě Olivier Giroud.

Portugalsko k vysoké výhře nasměroval třemi góly Cristiano Ronaldo, ale protože Srbsko si poradilo 3:2 s Lucemburskem, budou muset mistři Evropy bojovat o postup až do posledního kola. Portugalci mají na druhém místě, které jako poslední zajišťuje postup, náskok jednoho bodu právě před Srbskem.

Ronaldo proti trpaslíkovi z Lucemburska

Výhoda je ale na straně výběru trenéra Fernanda Santose. Posledním soupeřem Portugalska bude totiž Lucembursko, které prohrálo poslední čtyři zápasy. Srbové nastoupí proti dosud neporaženému lídrovi skupiny B Ukrajině.

Foto: Murad Sezer, Reuters

V souboji Burak Yilmaz (vlevo) z Turecka Victor Palsson z Islandu.

Ronaldo navíc proti Lucembursku nebude hrát pouze o postup, ale také se může stát teprve druhým hráčem v historii po někdejším íránském střelci Alim Daeím, který za reprezentaci nastřílí 100 branek. Hvězda Juventusu má po 55. hattricku v kariéře zatím na kontě 98 branek. Daeí dal během kariéry 109 gólů.

Aktuálně má jisté místo na EURO deset týmů. Ve čtvrtek si zajistily postup Turecko, Francie, Anglie a Česká republika, už dříve ho mohly slavit Belgie, Itálie, Polsko, Rusko, Španělsko a Ukrajina. Šampionát se uskuteční příští rok na přelomu června a července ve dvanácti evropských zemích.

Bulharům generálka nevyšla

Fotbalisté Bulharska prohráli v přípravném utkání v Sofii s Paraguayí 0:1. Nedělního posledního soupeře českých reprezentantů v kvalifikaci mistrovství Evropy poprvé vedl trenér Georgi Dermendžiev, který po říjnovém debaklu 0:6 s Anglií vystřídal na lavičce Krasimira Balakova.

Bulhaři zatím v kvalifikaci ani jednou nevyhráli, ze sedmi zápasů třikrát remizovali. Neuspěli ani v přípravě s jihoamerickým protivníkem, kterou rozhodl po hodině hry gól Miguela Almirona.

Kvalifikace fotbalového ME 2020:
Skupina A:
Londýn: Anglie - Černá Hora 7:0 (5:0)
Branky: 19., 24. a 37. Kane, 11. Oxlade-Chamberlain, 30. Rashford, 66. vlastní Šofronac, 84. Abraham.
Skupina B:
Faro: Portugalsko - Litva 6:0 (2:0)
Branky: 7. z pen., 22. a 65. Ronaldo, 52. Pizzi, 56. Paciencia, 63. Silva.
Bělehrad: Srbsko - Lucembursko 3:2 (2:0)
Branky: 11. a 43. Mitrovič, 70. Radonjič - 54. Rodrigues, 75. Turpel.
Skupina H:
Istanbul: Turecko - Island 0:0
Saint-Denis: Francie - Moldavsko 2:1 (1:1)
Branky: 35. Varane, 79. Giroud z pen. - 9. Rata.
Elbasan: Albánie - Andorra 2:2 (1:1)
Branky: 6. Balaj, 55. Manaj - 18. a 48. Martínez.
Přípravná fotbalová utkání:
Sofia: Bulharsko - Paraguay 0:1 (0:0)
Branka: 60. Almiron.
Sestava Bulharska: Georgiev - S. Popov (84. V. Popov), Čorbadžijski, Terziev (63. Dimitrov), Goranov - Nedělev (46. Kraev), Kostadinov (80. Cvetkov), Malinov, Wanderson (69. G. Ivanov) - I. Popov, Marcelinho (46. Despodov). Trenér: Dermendžiev.
Záporoží: Ukrajina - Estonsko 1:0 (0:0)
Branka: 90.+2 Bezus.
Dublin: Irsko - Nový Zéland 3:1 (1:1)
Branky: 45. Williams, 52. Maguire, 75. Robinson - 30. McCowatt.

Reklama