Hlavní obsah

Fotbalisté posedmé v řadě postoupili na EURO! V Bulharsku bez Nováka

Plzeň

Čeští fotbalisté posedmé za sebou postoupili na mistrovství Evropy. V předposledním utkání kvalifikace porazili po obratu Kosovo 2:1 a zajistili si v pětičlenné skupině druhé místo za první Anglií. Hosty poslal v Plzni v 50. minutě do vedení Atdhe Nuhiu, ale v 71. minutě srovnal Alex Král a za osm minut otočil stav Ondřej Čelůstka.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alx Král (uprostřed) poté, co dal vyrovnávací gól českého týmu proti Kosovu. Vlevo Zdeněk Ondrášek, vprávo Lukáš Masopust.

Článek
Fotogalerie

Český celek oplatil soupeři zářijovou úvodní porážku 1:2 z úvodního vzájemného duelu v Prištině. Reprezentace potvrdila, že se jí evropské kvalifikace daří, v samostatné historii postoupila i na sedmé kontinentální mistrovství. Los EURO v příštím roce, které se bude konat poprvé ve 12 zemích, se uskuteční 30. listopadu v Bukurešti.

K nedělnímu poslednímu utkání kvalifikace v Bulharsku odcestují reprezentanti bez zraněného obránce Filipa Nováka. Levý bek tureckého Trabzonsporu má svalové problémy.

Přehled výsledků českých fotbalistů v kvalifikacích ME:
ANGLIE 1996 (přímý postup z prvního místa)
V první samostatné kvalifikaci po rozdělení Československa sice svěřenci trenéra Dušana Uhrina senzačně prohráli v Lucembursku a na Maltě uhráli jen bezbrankovou remízu, nakonec však ovládli svou skupinu o bod před druhým Nizozemskem i třetím Norskem. Na závěrečném turnaji došel český celek překvapivě až do finále, v němž v prodloužení prohrál s Německem.
BELGIE A NIZOZEMSKO 2000 (přímý postup z prvního místa)
V bojích o Euro 2000 v Belgii a Nizozemsku český tým neztratil v deseti zápasech ani bod, což při tomto počtu střetnutí dokázal jako první v historii. Mužstvo kouče Jozefa Chovance nakonec vyhrálo skupinu s dvanáctibodovým náskokem před druhým Skotskem, na závěrečném turnaji ale vypadlo už v základní skupině.
PORTUGALSKO 2004 (přímý postup z prvního místa)
Také v kvalifikaci na Euro 2004 si Češi počínali velmi suverénně, plný bodový zisk si svěřenci trenéra Karla Brücknera nepřipsali pouze při remíze na hřišti největšího favorita skupiny Nizozemska. Na šampionátu v Portugalsku postoupili až do semifinále, kde je po prodloužení vyřadili pozdější vítězové Řekové.
RAKOUSKO A ŠVÝCARSKO 2008 (přímý postup z prvního místa)
Po vydařeném vstupu do kvalifikace ME 2008 na český celek dopadla krize, která vyvrcholila domácí porážkou s Německem i následným skandálem s narozeninovou oslavou. Skvělý finiš, vyšperkovaný nečekanou výhrou 3:0 v Německu, však Brücknerovi a spol. vynesl postup na třetí velký turnaj v řadě. Na něm ale Češi skončili již po základní skupině.
POLSKO a UKRAJINA 2012 (postup z baráže)
Výběr kouče Michala Bílka vstoupil do kvalifikace překvapivou domácí porážkou s Litvou, později v obou zápasech podlehl také úřadujícím mistrům světa i Evropy Španělům. Přesto Češi nakonec zvládli souboj se Skotskem o druhé místo zajišťující účast v baráži. V dodatečném dvojutkání si pak poradili s Černou Horou, na závěrečném turnaji vypadli ve čtvrtfinále s Portugalskem.
FRANCIE 2016 (přímý postup z prvního místa)
Svěřencům trenéra Pavla Vrby skvěle vyšel start, z úvodních čtyř utkání vytěžili plný počet bodů. Na jaře sice remizovali doma s Lotyšskem a následně prohráli na hřišti překvapení skupiny Islandu, avšak dvě zářijové výhry jim pošesté v řadě zaručily účast mezi evropskou elitou. Po domácí porážce s Tureckem Češi zpečetili postup závěrečnou výhrou v Nizozemsku. Ve Francii ale balili kufry už po skupině.
VÍCE ZEMÍ 2020 (přímý postup z druhého místa)
Po úvodním debaklu 0:5 v Anglii se tým trenéra Jaroslava Šilhavého vrátil do hry domácími výhrami nad Bulharskem a Černou Horou. Situaci mu zkomplikovala porážka v Kosovu, ale díky nečekanému vítězství nad lídry skupiny Angličany se Češi vrátili na postupové příčky. Domácí zápas s Kosovem, v němž potřetí ve skupině otočili nepříznivý stav a zvítězili, jim pak definitivně zajistil sedmou účast na ME v řadě.

"Filip Novák se zranil, přivezl si takové šrámy, svalové zranění z Turecka. Tady se ukázalo, že to není dobré. Neodjede s námi do Bulharska, určitě nemůže nastoupit," řekl na pozápasové tiskové konferenci trenér Jaroslav Šilhavý.

Jeho svěřenci v sobotu dopoledne odcestují do Bulharska už s jistotou postupu na evropský šampionát, kterou jim dalo vítězství 2:1 v Plzni nad Kosovem. V Sofii se bude hrát před prázdným hledištěm kvůli disciplinárnímu trestu pro domácí za rasistické projevy fanoušků.

Věřím, že i na Euru budeme konkurenceschopní, doufá trenér Jaroslav Šilhavý

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Trenér Kosova Bernard Challandes české mužstvo chválí a předpovídá, že na šampionátu bude hodně silné. "O turnaji jsem ještě nepřemýšlel. Někteří hráči se každopádně uzdraví. Teď nám chyběli Schick, Suchý, Dočkal... Pak opravdu budeme ještě silnější a na samotném šampionátu konkurenceschopní," těší se Šilhavý.

"V hlavě si třídím pocity. Radost je obrovská, euforie proběhla hlavně v kabině. Ale brzo se dostanu do normálu a začnu přemýšlet o Bulharsku. A pak taky o šampionátu a dalším programu," dodává kouč.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články