Hlavní obsah

Na šampionátu budeme ještě silnější, slibuje Šilhavý. Postup řadí k titulům

Plzeň

Úvodní debakl v Anglii neskýtal velký optimismus. Sehrál však podstatnou roli. „Facka na začátku a stoprocentní bilance v domácích zápasech,“ zmiňuje trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý stěžejní body kvalifikace, z níž národní tým i posedmé v samostatné éře postoupil na EURO. Čtvrteční výhrou 2:1 nad Kosovem v Plzni získala reprezentace definitivu již kolo před závěrečným zápasem ve skupině v Bulharsku.

Věřím, že i na Euru budeme konkurenceschopní, doufá trenér Jaroslav ŠilhavýVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Mise splněna, můžete slavit. Převládá euforie z postupu, nebo spíš úleva, že jste splnili cíl?

Všechno. V hlavě si třídím pocity. Radost je obrovská, euforie proběhla hlavně v kabině. Ale brzo se dostanu do normálu a začnu přemýšlet o Bulharsku. A pak taky o šampionátu a dalším programu.

Zápas jste zvrátili v posledních dvaceti minutách. Jsou tedy emoce ještě intenzivnější?

Určitě. Chvílemi se zdálo, že budeme muset zvládnout ještě nedělní zápas v Bulharsku a bůhví, jak by všechno dopadlo... Ale vyhráli jsme. Diváci byli napnutí, my také. Nedali jsme šance, trefovali břevna, nakonec jsme dva góly vstřelili. Musím pochválit hráče, odvedli kus práce a postup si zasloužili.

Z těchto situací většinou v tréninku dávám gól, chtěl jsem toho využít i v zápase, liboval si Alex Král

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

Byl duel s Kosovem nejtěžším ve skupině a inkasovaný gól nejhorším okamžikem?

Dá se říci, že jo. Šlo o utkání kdo s koho. Zápas roku. Dokázali jsme vývoj otočit na svou stranu. Znovu se ukázal charakter týmu. Začátek jsme měli velmi dobrý, ale pak se dostavila nervozita. Inkasovaný gól paradoxně odstartoval náš tlak. Hráči zaslouží obdiv.

Skoro se zdá, že vaše mužstvo potřebuje dostat ránu, aby ze sebe dostalo to nejlepší...

Asi bychom nechtěli dostávat první góly a pak dohánět. Ne vždy se obrat podaří. Skupina byla těžká, udělali jsme kus práce. Hráči získávají jistotu, větší souhru. Z toho pramení obraty.

Velká euforie, ve třiceti se mi splnil fotbalový sen, říká autor vítězného gólu Ondřej Čelůstka

<a href="http://www.sport.cz/">Sport.cz</a>

S Libercem a se Slavií jste získal mistrovské tituly, reprezentaci jste dovedl na EURO. Co je pro vás víc?

Těžká otázka. Všeho si cením vysoko, postup na EURO v roli hlavního trenéra je hodně prestižní, nicméně tituly také nebyly k zahození.

Trenér Kosova Bernard Challandes české mužstvo chválí a předpovídá, že na šampionátu bude hodně silné.

O turnaji jsem ještě nepřemýšlel. Někteří hráči se každopádně uzdraví. Teď nám chyběli Schick, Suchý, Dočkal... Pak opravdu budeme ještě silnější a na samotném šampionátu konkurenceschopní.

Jaké oslavy mužstvu povolíte?

Doufal jsem, že taková otázka nepřijde (úsměv). Ještě nevím. Už jsme postoupili, přesto chceme v Bulharsku odehrát dobrý zápas a poprat se o výsledek.

Reklama

Související témata: