Hlavní obsah

Stagnace vicemistrů světa? Kdepak, EURO zastihne Chorvaty na vrcholu, míní čeští špioni

Praha

Když si zakopat základní skupinu na EURO, tak určitě i proti týmu v typických červenobílých šachovnicových dresech. Česká fotbalová reprezentace s ním posledně ve Francii remizovala 2:2, ovšem na letošní šampionát dorazí Chorvatsko s vizitkou úřadujících vicemistrů světa. „Musíme být skromní, klidní a pojďme všichni společně zopakovat Rusko,“ ujišťuje trenér Zlatko Dalič, že jeho mužstvo má zálusk na další úspěch.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Lídr Chorvatů Luka Modrič se raduje v dresu Realu Madrid.

Článek

Vzpomínka na poslední vzájemný duel je ještě vcelku živá. V základní skupině ME 2016 v St. Étienne vedli Chorvaté ještě čtvrt hodiny před koncem 2:0, ale Milan Škoda a z penalty Tomáš Necid vyrovnali na konečných 2:2 a postarali se o jediný český bod z šampionátu.

„Teď měli v kvalifikační skupině Slováky, takže i od nich něco víme. Mají spoustu známých hráčů ve velkých klubech - Rakitič, Modrič... Není důvod je víc představovat, navíc se s nimi hrálo na EURO 2016, takže zkušenosti jsou také relativně čerstvé," poukazuje brankář Tomáš Vaclík.

Češi vstoupí do turnaje 15. června proti vítězi březnové kvalifikace play off Ligy národů, kterým bude Izrael, Norsko, Skotsko, nebo Srbsko. Základní skupinu zakončí o osm dní později ve Wembley proti domácí Anglii, s níž se dvakrát utkali v kvalifikaci.

Po listopadovém losu se tak trenéři a jejich lidé logicky vrhli v největší míře na analyzování Chorvatů, kteří budou soupeřem ve druhém utkání základní skupiny.

Hru povyšují top individuality

„Myslím, že Chorvaté zůstali na úrovni z mistrovství světa. Špičkový tým, má perfektní organizaci hry a top individuality, které hru povyšují v klíčových momentech a v nejdůležitějších chvílích jsou schopné rozhodovat," charakterizuje protivníka asistent trenéra Jiří Chytrý.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý a asistetent Jiří Chytrý během tréninku.

Vatreni, neboli Ohniví, byli senzací světového šampionátu v Rusku. Tým v čele s kapitánem Lukou Modričem postoupil i díky dvěma zvládnutým penaltovým rozstřelům až do finále, kde prohrál s Francií 2:4. V semifinále vyřadil v prodloužení právě Anglii...

Období po kolosálním úspěchu už nebylo tak blyštivé. V Lize národů mělo Chorvatskou nadupanou skupinu se Španělskem a znovu i Anglií a z divize A sestoupilo. Začalo potupným debaklem 0:6 ve Španělsku, v odvetě však doma zvítězilo. S Anglií doma remizovalo a venku prohrálo.

Ani vstup do kvalifikace nebyl suverénní. Těsná výhra nad Ázerbájdžánem, porážka v Maďarsku. Nakonec však favorit neměl problém s postupem, za nímž mířil především od jasné výhry 4:0 na Slovensku.

Když je třeba, nezklamou

Přesto snad mohou Češi doufat, že vystoupení z Ruska bude pro Chorvaty těžko opakovatelné.

„Finále MS možná byl jejich vrchol výsledkově, ale výkonnostně se drží. Ukazovali to v zápasech, kdy to bylo potřeba," varuje Šilhavého asistent.

Foto: Facebook

Patrik Schick (vlevo) v souboji s barcelonským Ivanem Rakitičem.

„Umí přepínat na úroveň, kterou potřebují. Jejich hráči jsou v optimálním věku a hrají ve špičkových týmech. Někteří se dokonce posunuli do lepších týmů. EURO zastihne současnou generaci na vrcholu," ujišťuje Chytrý, že žádné podcenění není na místě.

„V Rusku při mistrovství světa jsme začali skromně a skončili ve finále v Moskvě. Teď začínáme v Londýně, a kdo ví, kde skončíme," usmívá se pod vousy trenér Zlatko Dalič.

Vůbec nepotřebuje, aby jeho Ohniví patřili k největším favoritům šampionátu. Ale pozor na ně...!

„Prvním cílem je postup ze skupiny, nechci se dívat dál. Zopakujeme si s Anglií souboj ze semifinále mistrovství světa a Ligy národů, těším se. Nastoupíme ve Wembley před plným stadionem. Angličané budou favoritem skupiny, jsou týmem, který dělá obrovské kroky vpřed," avizuje Dalič.

Reklama

Související témata: