Hlavní obsah

Provokace? Ukrajina odhalila podobu dresů pro EURO, Rusko ostře protestuje

Kyjev

Říká se, že politika do sportu nepatří. Zažehnutý spor ohledně podoby ukrajinských dresů pro nadcházející evropský fotbalový šampionát je ale důkazem, že ne vždy takové tvrzení platí. Trikot ukrajinských reprezentantů obsahuje z pohledu Ruska hned dva kontroverzní prvky. Na přední straně žluto-modrého dresu je mapa, která vyobrazuje východoevropskou zemi včetně anektovaného Krymu. Na zadní straně nad jménem je pak heslo „Sláva Ukrajině“. Ruští politici proti tomu ostře protestují, UEFA naopak žádný problém nevidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Podoba ukrajinských dresů pro EURO vadí ruské politické reprezentaci.Video: Reuters

 
Článek

Na nových dresech ukrajinské fotbalové reprezentace pro EURO je zobrazen nejen Krymský poloostrov, ale rovněž separatistické oblasti Doněck a Luhansk. Ruská politická reprezentace je situací pobouřena.

Poslanec Dumy Dmitrij Sviščev označil podobu trikotů za „nelegální", neboť podle něj obsahují teritorium Ruské federace a mluví o „politické provokaci". Unii evropských fotbalových asociací (UEFA) pak politik vyzval, aby přistoupila k akci.

Evropská fotbalová generalita ale žádný problém nevidí. „Dres ukrajinského národního týmu (a všech ostatních týmů) pro UEFA EURO 2021 byl schválen v souladu se všemi předpisy," uvedla UEFA v prohlášení pro britskou BBC.

Mapa na přední straně není jediným prvkem, který Rusům vadí. Na zadní straně trikotu je nápis „Sláva Ukrajině", který byl hlavním heslem ukrajinských protestů z roku 2014 proti tehdejšímu prezidentovi Viktoru Janukovyčovi.

"Ukrajinský fotbalový tým připojil k Ukrajině ruský Krym," okomentovala dres mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. Heslo na ukrajinských dresech označila za nacionalistické a spojuje ho se skupinami, které za druhé světové války spolupracovaly s nacistickým Německem.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Anexe Krymu Ruskou federací byla vyvrcholením politické krize z roku 2014. Přestože OSN okupaci poloostrova neuznává, Rusko oblast považuje za své území.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články