Hlavní obsah

SOUHRN DNE NA ME: Po chvílích hrůzy přišla senzace. Belgičané pokořili Rusy, Švýcaři a Wales se rozešli smírně

Praha
Aktualizováno

Druhým dnem pokračovalo fotbalové mistrovství Evropy, které se poprvé hraje po celém kontinentu. V utkání skupiny B v Kodani mezi Dánskem a Finskem zkolaboval domácí záložník Christian Eriksen, který byl na trávníku dlouhé minuty oživován. Hráč už je v nemocnici při vědomí a komunikuje. Finové následně v dohrávce zápasu nečekaně zvítězili 1:0. V druhém duelu skupiny Belgie v Petrohradu porazila Rusko 3:0, ve skupině A Wales remizoval se Švýcarskem 1:1. Český tým se z Prahy přesunul do dějiště pondělního úvodnímu duelu se Skotskem do Glasgow, z nominace vypadl zraněný brankář Jiří Pavlenka.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Fin Joel Pohjanpalo se v klubku spoluhráčů raduje z gólu proti Dánům.

Článek
Fotogalerie

Eriksen padl bezvládně k zemi ve 43. minutě za stavu 0:0 ve chvíli, kdy na něj spoluhráč hodil míč z autu. Záchranáři museli devětadvacetiletému záložníkovi Interu Milán přímo na trávníku poskytnout masáž srdce. Po více než 10 minutách zdravotníci odvezli Eriksena na nosítkách do útrob stadionu a následně do nemocnice. To už byla dánská opora při vědomí a před znovuzahájením utkání se spojila se spoluhráči.

Zápas pokračoval po pauze trvající hodinu a tři čtvrtě. Dánové sice jednoznačně dominovali a soupeře přestříleli 23:1, ale z výhry se nečekaně radoval nováček na velké akci. Z jediného přesného pokusu Finů na branku se v 60. minutě prosadil Joel Pohjanpalo. V 74. minutě nedokázal z penalty srovnat Pierre Emile Höjbjerg. Finové zdolali Dány na jejich hřišti po 21 zápasech poprvé od roku 1949.

V druhém duelu skupiny k překvapení nedošlo. Belgičané i bez zraněné opory Kevina De Bruyneho potvrdili roli jednoho z hlavních adeptů na zlato. O vítězství favorita rozhodli už v prvním poločase Romelu Lukaku a střídající Thomas Meunier, v závěru se Lukaku trefil podruhé. Lídři žebříčku FIFA neprohráli ani osmý vzájemný zápas.

Foto: Anton Vaganov, Reuters

Belgičan Romelu Lukaku se raduje z gólu proti Rusku.

Belgičané, soupeř českého týmu ve světové kvalifikaci, podlehli v jediném z posledních 24 duelů. Naopak Rusové na Euru nezvítězili pošesté za sebou od triumfu 4:1 nad českou reprezentací v roce 2012.

Ve skupině A Švýcaři v dalekém Baku nevyužili převahu ani vedení a s Walesem jen remizovali. Ve 49. minutě otevřel skóre Breel Embolo, ale ostrovní soupeř českého celku ve světové kvalifikaci srovnal v 74. minutě, kdy se prosadil Kieffer Moore.

EURO 2021

Mistrovství Evropy ve fotbale, jež se původně mělo hrát již před rokem, začíná 11. června a končí 11. července. EURO hostí jedenáct zemí, Česká fotbalová reprezentace postoupila ze skupiny z třetího místa a v osmifinále přehrála Nizozemsko. Finále šampionátu se hraje v legendárním Wembley.

Oba soupeři se v osmém vzájemném zápase rozešli poprvé smírně a patří jim v tabulce A shodně druhá příčka za vedoucí Itálií, která v pátek v zahajovacím utkání turnaje porazila Turecko jasně 3:0.

Český tým si před polednem zatrénoval na Strahově a vpodvečer se přesunul z Prahy, kde má během Eura základnu, do Glasgow na pondělní úvodní duel se Skotskem.

Ve výpravě už chyběl brankář Pavlenka, který si při pátečním tréninku poranil záda. Po pondělním utkání ho v nominaci nahradí Tomáš Koubek. Proti Skotsku bude gólmanskou jedničkou Tomáš Vaclík a záda mu bude krýt Aleš Mandous. V dalších zápasech skupiny D národní celek změří síly s Chorvatskem a Anglií.

Zbylí dva soupeři českého týmu se v neděli utkají v Londýně. Ve skupině C budou na závěr víkendu hrát Rakousko proti Severní Makedonii a Nizozemsko proti Ukrajině.

Mistrovství Evropy ve fotbale:
Skupina A (Baku):
Wales - Švýcarsko 1:1
Branky: 74. Moore - 49. Embolo
Skupina B (Kodaň/Petrohrad):
Dánsko - Finsko 0:1
Branka: 60. Pohjanpalo
Belgie - Rusko 3:0
Branky: 10. a 88. Lukaku, 24. Meunier
Tabulka střelců mistrovství Evropy ve fotbale:
2 - Lukaku,
1 - Meunier (oba Belgie), Immobile, Insigne (oba Itálie), Embolo (Švýcarsko), Moore (Wales), Pohjanpalo (Finsko).

Reklama